Carian Posting Sukan Musim Sejuk di Buku Merah Rangsangan Olimpik

Menurut laporan terkini olehXiaohongshu, salah satu platform perkongsian gaya hidup domestikSejak bermulanya Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing pada bulan Januari, catatan yang mengandungi kata kunci “ski” di platform telah meningkat sebanyak 232% tahun ke tahun.

Pengguna pasca 90-an di Xiaohongshu menyumbang 72%, dan pengguna aktif bulanan platform telah melebihi 200 juta.

Semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk, pengguna muda meneroka dan berkongsi banyak tempat ski dan kemahiran ski baru. Pada tahun 2021, jumlah catatan yang mengandungi kata kunci “skating” di platform Xiaohongshu meningkat sebanyak 188% berbanding tahun 2020.

Pada tahun 2021 dan 2022, sukan ais dan salji akan dipilih sebagai salah satu daripada sepuluh trend kehidupan teratas di Xiaohongshu. Berdasarkan analisis catatan pengguna, daftar ini dapat dikenal pasti sebagai ramalan pilihan gaya hidup baru.

Dari segi jumlah carian, bekalan ski dan skating, pakaian, peralatan, foto, tutorial, resort, lokasi ski Beijing dan skating angka berada di kedudukan tinggi.

“Kertas Putih Industri Ski China 2020” yang dikeluarkan oleh Mob Research Institute menunjukkan bahawa 2020 adalah tahun penting bagi industri ini untuk bermula. China telah menjadi pasaran terbesar untuk pemain ski muda, di mana 77.4% remaja akan bermain ski 1-2 kali setahun, dan 13.9% akan bermain ski 3-5 kali setahun.

Lihat juga:Semasa Festival Musim Bunga 2022, penjualan produk sukan musim sejuk di e-dagang Douyin melonjak 924%

Pada musim 2020-2021, jumlah pemain ski di China telah mencapai 20.76 juta. Pakar meramalkan bahawa pada tahun 2025, sementara pendapatan pelancongan ais dan salji domestik akan melebihi 1,1 trilion yuan (US $173 bilion), jumlah pelancong ais dan salji di China akan melebihi 500 juta, merangkumi hampir seperlima dari keseluruhan industri sukan. Dari sudut pandangan ini, industri sukan musim sejuk masih mempunyai pasaran yang besar untuk ditaklukkan.