CATL dan Bosch membuka stesen pembaikan kenderaan tenaga baru bersama

25 Julai,Stesen pembaikan kenderaan tenaga baru dua jenama pertamaHyundai Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) dan Bosch secara rasmi membuka jabatan perkhidmatan selepas jualan automotif mereka di China.

Berdasarkan statistik terkiniPersatuan Industri Automobil ChinaPada separuh pertama tahun 2022, pengeluaran dan penjualan kenderaan tenaga baru di China masing-masing adalah 2.661 juta dan 2.6 juta, meningkat 1.2 kali ganda dari tahun ke tahun, dan kadar penembusan pasaran terus berkembang pesat. Walaupun pasar purna jual EV menunjukkan peluang besar, ada juga tantangan seperti terlalu sedikit outlet servis, teknologi dan tahap perkhidmatan yang tidak rata, dan kurangnya kemampuan pengesanan dan penyelenggaraan kesalahan sistem tiga elektrik profesional di kedai 4S.

Untuk menyelesaikan masalah ini, CATL telah membangun model perkhidmatan tenaga baru sehenti dengan perkhidmatan bateri sebagai terasnya, dan berkomitmen untuk meningkatkan tahap perkhidmatan purna jual keseluruhan dan kepuasan pengguna kenderaan tenaga baru.

Berikutan pembukaan perkongsian strategik antara CATL dan Bosch pada tahun 2021, kedua-dua pihak menyatukan sumber masing-masing dan mempercepat pembinaan kedai sah dua jenama.

Stesen penyelenggaraan dua jenama yang baru dibuka meliputi kawasan seluas kira-kira 2.400 meter persegi dan terutama menyediakan perkhidmatan untuk kenderaan tenaga baru. Pada masa yang sama, ia juga akan memberi tumpuan kepada penyelidikan dan amalan teknologi pemeriksaan dan penyelenggaraan digital.

Proses amaran dan penggera latar belakang bateri canggih CATL dapat membantu stesen pembaikan mendiagnosis kerosakan kenderaan di awan terlebih dahulu, secara aktif meramalkan atau mengenal pasti kerosakan, dan memastikan kitaran penyelenggaraan terpendek.

Lihat juga:CATL Melabur USD 2B dalam Projek Bateri Tenaga Baru

Bosch akan menyediakan pelbagai teknologi dan alat ganti yang diperlukan untuk kenderaan tenaga baru, peralatan pemeriksaan komprehensif, keupayaan operasi dan penyelenggaraan tekanan tinggi, pemasaran, panduan operasi, ekosistem digital dan sokongan lain.