CATL Melabur USD 2B dalam Projek Bateri Tenaga Baru

Gergasi bateri China CATL mengumumkan pada 21 JulaiMerancang untuk melabur dalam pembinaan pangkalan bateri tenaga baru di Jining, Provinsi Shandong, dengan jumlah pelaburan terbesar 14 bilion yuan (AS $2.07 bilion).

Projek ini melibatkan penubuhan barisan pengeluaran untuk sistem bateri kuasa dan sistem penyimpanan tenaga. Dianggarkan bahawa setiap fasa akan dimulakan tidak lebih dari 24 bulan, dan luas tanah yang dirancang untuk projek ini adalah sekitar 2.000 mu (329 mu).

CATL menyatakan dalam pengumuman bahawa dengan perkembangan pesat industri tenaga baru di dalam dan luar negeri, pasaran bateri kuasa dan penyimpanan tenaga terus berkembang. Projek ini bertujuan untuk terus mempromosikan pengembangan perniagaan dan memenuhi permintaan pasaran.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pasaran tenaga baru telah berkembang pesat, dan kapasiti pengeluaran CATL meningkat dua kali ganda. Pada tahun 2021, kapasiti pengeluaran tahunan bateri CATL akan meningkat dari 69.10GWh pada tahun 2020 kepada 170.39GWh. Syarikat itu juga menubuhkan pangkalan pengeluaran di Zhaoqing, Guangdong, Yichun, Jiangxi, Guiyang, Guizhou dan tempat-tempat lain untuk memenuhi permintaan pasaran.

Pada tahun 2021, CATL mencapai jumlah pendapatan operasi sebanyak 130.36 bilion yuan (AS $19.26 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 159%. Keuntungan bersih adalah 15.93 bilion yuan (AS $2.35 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 185%. Dalam tempoh tersebut, syarikat mencapai penjualan bateri lithium-ion sebanyak 133.41GWh, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 185%, di mana penjualan sistem bateri kuasa adalah 116.71GWh, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 163%.

Sektor sistem penyimpanan tenaga yang terlibat dalam projek pelaburan 14 bilion ini juga merupakan salah satu sektor CATL yang paling pesat berkembang. Pada tahun 2021, hasil penjualan sistem penyimpanan tenaga CATL adalah 13.62 bilion yuan (AS $2.01 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 601.01%.

Dengan pengembangan kapasiti pengeluaran yang pesat, syarikat hulu dan hilir dalam rantaian industri juga telah bergabung dengan syarikat untuk menghasilkan bateri. Ford Motor dan CATL mencapai perjanjian kerjasama strategik bekalan bateri kuasa global pada 21 Julai. Mulai tahun depan, Mustang Mach-E di pasaran Amerika Utara akan menambah versi pek bateri besi fosfat lithium. Mulai tahun 2024, trak pikap elektrik tulen F-150 Lightning di Amerika Utara juga akan dilengkapi dengan versi pek bateri besi fosfat lithium-semuanya disediakan oleh CATL.

Lihat juga:CATL melancarkan kerjasama strategik global dengan Ford