CATL mengesahkan membekalkan bateri kuasa kepada Kia Motors

Gergasi bateri China Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) danCailian PressPada hari Khamis, ia akan membekalkan Kia Motors dari Hyundai Motor Group.

Pada masa ini, kereta elektrik yang dijual Hyundai dan Kia di Korea Selatan dikuasakan oleh bateri yang dikeluarkan oleh syarikat tempatan seperti LG Energy Solution dan SK ON’s SK Innovation. Kia yang berpangkalan di Seoul adalah pembuat kereta kedua terbesar di Korea Selatan, di belakang syarikat induk Hyundai.

Kia Motors telah memilih bateri dari CATL untuk SUV elektrik crossover NIRO yang dijual di Korea Selatan, lapor Korea Daily, memetik sumber yang tidak disebutkan namanya. Ini adalah kali pertama Kia menggunakan bateri kuasa dari luar negara asalnya. Keputusan Kia bertujuan untuk memperluas rangkaian pembekal bateri kuasanya, serta mengambil kira kos kereta baru.

Lihat juga:Gergasi bateri CATL menjual saham dengan harga $61 sesaham dalam penempatan swasta A-share

Selain itu, pada Mac lalu, Hyundai mengumumkan penarikan balik 81.701 juta kenderaan elektrik di seluruh dunia termasuk versi elektrik model KONA dan IONIQ berikutan insiden kebakaran. Salah satu komponen yang rosak dalam sistem bateri voltan tinggi adalah penyebabnya. Pembekal bateri adalah LG Chemical Korea Selatan, yang menanggung 70% daripada kos penarikan balik. Kerana penarikan balik ini, Hyundai meragui keupayaan bekalan baterinya dan keselamatan produk kimia LG.