CATL menyaman CALB kerana melanggar paten

Pada hari Rabu, gergasi bateri China CATL secara rasmi menyaman China Lithium Battery Technology (CALB) kerana melanggar paten yang melibatkan keseluruhan barisan produknya.

Syarikat itu mendakwa bahawa paten yang terlibat termasuk paten model penemuan dan utiliti. Bateri yang disyaki melanggar hak paten telah digunakan pada puluhan ribu kereta.

Perniagaan utama CATL dan CALB adalah bateri kuasa, iaitu bateri litium yang digunakan untuk menyediakan sumber kuasa untuk kenderaan tenaga baru.

Menurut statistik dari agensi analisis tenaga baru Korea Selatan, SNE, CATL telah menduduki tempat pertama dalam pangkalan bateri kuasa terpasang global selama 4 tahun berturut-turut. Ia juga merupakan peneraju dalam pasaran bateri kuasa China.

Dalam hal ini, Kalb menyatakan bahawa dia bersikeras pada penyelidikan dan pengembangan bebas, dan produk tersebut telah menjalani penyelidikan risiko yang komprehensif oleh pasukan harta intelek profesional dan tidak akan melanggar hak harta intelek orang lain. Syarikat itu mendakwa bahawa ia tidak menerima sebarang dokumen yang berkaitan.

Dalam ranking syarikat bateri kuasa China pada Q1 2021, Culber menduduki tempat keempat dengan pangsa pasar 6.0%, ketinggalan di belakang CATL, BYD dan LG Chemical dengan pangsa pasar masing-masing 52.6%, 12.9% dan 8.2%. Menurut data dari China Automotive Battery Innovation Alliance (CABIA), CATL adalah pembekal bateri kuasa terbesar di China, dengan pangkalan terpasang 25.76GWh pada separuh pertama 2021 dan pangsa pasar 49.1%.

Lihat juga:BYD yang disokong oleh Buffett mengeluarkan laporan kewangan yang kuat untuk tahun 2020, dan penjualan kenderaan tenaga baru China mencapai tahap tertinggi

Pada tahun 2020, pendapatan syarikat adalah 2.67 bilion yen, keuntungan bersih 130 juta yen, jumlah aset 18.7 bilion yen, dan aset bersih 13.3 bilion yen. CALB dilaporkan sedang dalam pusingan pendanaan baru untuk membuka jalan bagi IPO. Pada bulan Disember 2020, firma itu menerima pelaburan dari Costone Capital, Xiaomi Yangtze River Industry Fund, GAC Capital, dan Sequoia China. Modal berdaftarnya meningkat dari 6.99 bilion yen menjadi 12.76 bilion yen.