CATL rombak pengurusan, naib pengerusi berundur

Contemporary Ampere Technology Limited (CATL)Diumumkan pada 1 Ogos bahawa Huang Shilin, naib ketua dan timbalan pengurus besar China Battery Giant, baru-baru ini mengemukakan peletakan jawatannya dari pelbagai jawatan kerana alasan peribadi, berkuat kuasa 1 Ogos.

CATL menyatakan, “Huang Shilin akan meneroka peluang perniagaan di bidang baru’penyimpanan, pengisian, dan pemeriksaan solar’, dan dapat membentuk sinergi strategis dengan perusahaan di masa depan untuk bersama-sama mempromosikan pengembangan industri tenaga baru.”

Selepas Huang Guangyu pergi, Zhou Jia, pengurus besar CATL, akan menggantikannya sebagai salah satu daripada dua naib pengerusi syarikat itu. Naib ketua yang lain adalah Li Ping, yang merupakan pengawal sebenar syarikat pada masa yang sama dengan ketua Zeng Yanhong.

Selepas mengambil alih jawatan baru, Zhou akan meletak jawatan sebagai pengurus besar syarikat dan digantikan oleh Zeng Yanhong. Kekosongan Timbalan Pengurus Besar yang ditinggalkan oleh Wong masih belum diisi.

Huang Shilin, 55, adalah pengarah R & D di Amber Technology Limited (ATL). Selepas 2012, dia berkhidmat sebagai pengurus besar dan naib ketua CATL. Sejak 2017, dia telah berkhidmat sebagai naib ketua dan timbalan pengurus besar syarikat.

Sebagai salah satu anggota teras pasukan pengasas, Huang juga merupakan pemegang saham kedua terbesar syarikat, dengan nisbah pegangan saham sekitar 10.6%, kedua setelah pemegang saham terbesarnya Ningde Ruiting Investment, yang dimiliki bersama oleh Zeng Yanhong dan Li Ping, dengan 23.3% ekuiti.

Selain berkhidmat di CATL, Huang Shilin kini berkhidmat sebagai pengerusi Contemporary Nebula Technology Energy Co., Ltd. (CNTE), dan 20% sahamnya dipegang secara langsung oleh CATL. China National Nuclear Corporation ditubuhkan pada tahun 2019. Perniagaan utamanya adalah stesen janakuasa pintar yang mengintegrasikan penyimpanan, pengisian dan pemeriksaan solar, penyimpanan tenaga rumah dan luar dan produk lain, yang cukup konsisten dengan perniagaan yang akan dilakukan oleh Huang kemudian.

Lihat juga:CATL akan menubuhkan pangkalan penyelidikan dan operasi serantau di Chengdu

Bidang perniagaan semasa CATL merangkumi bateri kuasa, bahan bateri litium dan penyimpanan tenaga. Antaranya, perniagaan bateri kuasa untuk kenderaan tenaga baru menyumbang lebih daripada 70% daripada pendapatan syarikat tahun lalu. Syarikat ini telah menjadi pembekal bateri kuasa terbesar di dunia selama 5 tahun berturut-turut.