Cha Xiuli, bekas naib ketua Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, dilantik sebagai pengarah bebas Ant Group

Ant Group, bahagian teknologi kewangan Alibaba, mengemas kini laman web rasminyaDua pengarah bebas, Cha Laura dan Yang Xiaolei, akan dipaparkan pada hari Khamis. Hu Zuliu tidak lagi berfungsi sebagai pengarah bebas syarikat. Bahagian pengarah bebas di papan telah meningkat kepada 50%, dan bahagian pengarah wanita telah melebihi satu pertiga. Di samping itu, walaupun Jiang Fang tidak lagi berkhidmat sebagai ahli lembaga pengarah Ant Group, jumlah pengarah yang diwakili oleh pemegang saham telah dikurangkan dari 3 menjadi 2.

Maklumat awam menunjukkan bahawa Cha Shuyi kini menjadi pengerusi Hong Kong Exchanges and Clearing Limited dan ahli Majlis Eksekutif Kerajaan Hong Kong. Beliau juga merupakan Naib Pengerusi Majlis Penasihat Antarabangsa Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China dan ahli Persekutuan Pertukaran Dunia. Dia adalah pengarah bukan eksekutif Unilever Limited; Penasihat Antarabangsa Kanan Sweden AB Foundation Asset Management, Ahli Lembaga Penasihat Antarabangsa Sotheby’s.

Yang Xiaolei kini merupakan pengarah bebas Hengfeng Bank dan pernah bekerja sebagai peguam di anak syarikat CITIC Group, konglomerat induk milik negara terbesar di China. Dia adalah peguam dan rakan kongsi di King & Wood Mallesons dan Jingtai & Gongcheng.

Di samping itu, Hu Zuliu, pengasas Primavera Capital Group, tidak lagi berfungsi sebagai pengarah bebas Ant Group. Ahli lembaga Ant Group juga termasuk dua CTO kanan: Ni Xingjun, ketua pegawai teknologi Ant Group, dan Li Cheng, ketua pegawai teknologi Alibaba Group Holdings Limited.

Lihat juga:Ant Group melabur lebih daripada 1.88 bilion yuan dalam R&D tahun lalu

Pada masa ini, empat pengarah bebas Ant Group termasuk ahli ekonomi terkenal, pakar kewangan kanan, pakar undang-undang kanan dan orang yang berpengalaman dalam peraturan antarabangsa. Gabungan ini adalah untuk memastikan profesionalisme lembaga pengarah. Lebih-lebih lagi, 50% anggota lembaga pengarah bebas, yang juga kondusif untuk lembaga pengarah untuk melaksanakan tugasnya sendiri dan harus menyumbang kepada pembangunan Ant Group yang sihat dan stabil jangka panjang.

Untuk memenuhi keperluan kawalan dan pengawasan kewangan masa depan, Ant Group telah mengambil pelbagai langkah untuk meningkatkan tadbir urus korporat. Ini termasuk memperkuat peranan lembaga pengarah, memperluas skop prestasi pengarah, dan menambah beberapa jawatankuasa untuk menangani konflik kepentingan, pengurusan risiko dan perlindungan hak pengguna, serta perlindungan privasi dan keselamatan data. Pada masa akan datang, jumlah pengarah bebas akan terus meningkat, dan bahagian lebih daripada separuh pengarah bebas di dewan pengarah secara beransur-ansur akan berkurang.