Changan NEV menerima pembiayaan Siri B hampir 5 bilion yuan

Chongqing Changan New Energy Automobile Co., Ltd. mengumumkan pada hari IsninMenyelesaikan pembiayaan Siri B berjumlah 4.977 bilion yuan (786.5 juta dolar AS)Dana tersebut akan digunakan untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi tenaga baru, pengembangan pasaran dan pembinaan jenama.

Pelabur termasuk pemegang saham sedia ada Changan Automobile, Southern Industrial Asset Management, dan pelabur baru seperti Bank of Communications Boyu No. 1, Chengyuan Fund, Wuhu Xinshi Xinhong, CICC Keyuan Equity Investment Fund, dan Southern Industrial Fund. Selepas kenaikan modal ini, nisbah pegangan saham Changan Automobile turun dari 48.95% menjadi 40.66%, menjadikannya pemegang saham terbesar.

Pada tahun 2017, Changan Automobile melancarkan “Strategi Tenaga Baru Changan Automobile” yang disebut Shangri-La Plan, dan mengusulkan untuk menghentikan penjualan kenderaan bahan bakar tradisional pada tahun 2025 dan mewujudkan elektrifikasi rangkaian produk penuh. Syarikat ini menubuhkan Changan Electric Vehicle pada tahun 2018.

Lihat juga:Teknologi Avatr Changan Automobile melancarkan kereta baru pertama E11

Pada tahun 2021, penjualan Changan NEV melebihi 100,000, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 300%. Model terlaris adalah Changan Benben EV. Menurut Persekutuan Penumpang Kereta Penumpang China, Changan Benben EV terjual 76,000 unit. Deng Chenghao, pengurus besar Changan EV, mengatakan bahawa penjualan akan meningkat dua kali ganda menjadi 210,000 tahun depan dan melebihi 500,000 pada tahun 2024, mencapai aliran tunai positif.

Menurut data dari China Venture Capital Consulting Co., Ltd., dalam 11 bulan pertama 2021, pasaran modal teroka dan ekuiti swasta China akan melabur sekurang-kurangnya AS $5.5 bilion dalam bidang kenderaan tenaga baru dan AS $6.2 bilion dalam bidang bateri. Sekiranya anda mengira kenaikan tetap 45 bilion yuan yang diterima oleh Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL) dan diluluskan oleh Bursa Saham Shenzhen seminggu yang lalu, sektor tenaga baru China telah mengumpulkan lebih dari 100 bilion yuan.