Changgu Medical menerima pembiayaan Siri B bernilai AS $84.3 juta, yang diketuai bersama oleh CICC Capital, IDG Capital, dan CDH VGC

Beijing Changmugu Medical Technology, penyedia penyelesaian keseluruhan pembedahan pintar ortopedik, mengumumkan pada 10 November bahawa,Ia baru-baru ini menutup pembiayaan Siri BDaripada jumlah itu, ia menerima 540 juta yuan (AS $84.3 juta).

Pusingan pembiayaan ini diketuai bersama oleh CICC Capital Kai Tak Fund, IDG Capital, dan CDH VGC di bawah CICC Capital. Pemegang saham peringkat awal termasuk Yuansheng Venture Capital dan Zhongfa Qihang mengikuti pelaburan tersebut dan terus meningkat. Yikai Capital adalah penasihat kewangan eksklusif untuk pusingan pembiayaan ini.

Artikel tersebut menyatakan bahawa pusingan pembiayaan ini akan digunakan terutamanya untuk mempercepat penyelidikan dan pengembangan, ujian klinikal, pengembangan dan pemasaran global penyelesaian AI ortopedik dan robot pembedahan. Pusingan ini adalah suntikan pembiayaan kedua Changmugu pada tahun 2021 setelah menerima 120 juta yuan dalam pusingan pembiayaan Pra-B pada bulan Februari. Tidak sampai setahun, Changmugu telah menyelesaikan pembiayaan sebanyak 660 juta yuan.

Changmugu memperkenalkan dirinya sebagai penyedia perkhidmatan penyelesaian kecerdasan buatan ortopedik dan penyelesaian navigasi pembedahan. Ia ditubuhkan pada tahun 2018 di Lembah Silikon di mana Daerah Perubatan Changmu Universiti Harvard dan Stanford berada. Ia kini beribu pejabat di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Beijing (BDA). Selama bertahun-tahun, ia telah memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan penyelesaian AI ortopedik dan sistem digital, dan telah menyediakan ortopedik hospital dengan penyelesaian aplikasi pembedahan pintar bersepadu seperti diagnosis dibantu AI, perancangan pembedahan yang disesuaikan, robot pembedahan, dan penilaian pasca operasi.

Lihat juga:Huawei secara rasmi diluluskan untuk menghasilkan alat perubatan

Liu Yikun, Pengarah Urusan IDG Capital, berkata: “China mempunyai populasi yang besar dan peningkatan jumlah orang tua. Kaedah pembedahan tradisional sukar dan memakan masa. Sukar untuk dipromosikan dengan cepat di hospital di semua peringkat dan tidak dapat memenuhi permintaan penggantian sendi yang semakin meningkat. Oleh itu, ortopedik yang cekap dan mudah Penyelesaian pembedahan digital telah menjadi trend pembangunan masa depan.”