China berjaya melancarkan Gaofen 12 03 bintang

Pada 23:46 pada 27 Jun,China berjaya melancarkan Gaofen 12 03 bintangMembawa roket pembawa Long March 4C, ia dilancarkan dari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di barat laut China.

Satelit akan digunakan terutamanya dalam pelbagai bidang seperti tinjauan tanah, perancangan bandar, pengesahan hak tanah luar bandar, reka bentuk rangkaian jalan raya, anggaran hasil tanaman dan bantuan bencana. Pelancaran ini menandakan misi roket pembawa siri Long March ke-425.

Roket pembawa Long March 4C yang digunakan dalam misi ini adalah roket pembawa tiga peringkat cecair suhu bilik dengan prestasi yang sangat baik dan pelbagai aplikasi. Mempunyai keupayaan untuk melancarkan satelit dengan pelbagai jenis dan keperluan orbit yang berbeza. Ia mempunyai kapasiti 3 tan untuk orbit segerak suria tipikal pada ketinggian 700 km.

Ini adalah kali pertama model Long March-4C menggunakan teknologi penjajaran autonomi sepenuhnya. Setelah disahkan oleh data yang diukur dari beberapa lokasi pelancaran, penjajaran autonomi sepenuhnya bergantung pada data pengukuran kumpulan inersia untuk mengira azimut dalam masa nyata, dan komputer secara automatik mengikat untuk mengurangkan risiko penyebaran personel. Ia juga tidak dipengaruhi oleh keadaan iklim seperti pasir bertiup, angin kencang, dan hujan. Berbanding dengan teknologi penjajaran optik tradisional yang dapat menghantar sisihan azimut, ia meningkatkan fleksibiliti dan kemampuan menyesuaikan roket.

Lihat juga:China melancarkan kumpulan baru satelit penderiaan jarak jauh

Misi ini adalah misi keenam model Long March-4C tahun ini. Bahagian orang muda dalam pasukan model roket ini melebihi 70%, tetapi kebanyakan mereka juga mempunyai pengalaman pelancaran ujian yang kaya.