China bersedia untuk melancarkan kapsul pusat Stesen Angkasa Tiangong untuk mengalu-alukan lompatan besar

Pada bulan Mac. Pada ke-4, Pejabat Kejuruteraan Angkasa China mengumumkan bahawa pembinaan Stesen Angkasa Tiangong telah memasuki fasa baru dan sedang bersedia untuk melancarkan modul pusat yang dikenali sebagai “Tianhe-1”. Untuk mencapai misi angkasa berawak, projek aeroangkasa juga sedang bersedia untuk melancarkan kapal angkasa kargo dan pengisian semula.

Pada 25 Disember 2020, Zhou Jianping, ketua pereka projek angkasa berawak China, mendedahkan bahawa modul pusat akan dilancarkan oleh roket Long March 5BY2 dari tapak pelancaran kapal angkasa Wenchang di Wilayah Hainan. Kapsul pusat mempunyai jisim kira-kira 20,000 kg dan akan diletakkan di orbit dengan ketinggian purata 393 kilometer dan kecenderungan orbit 42 darjah.   Pelancaran modul pusat dijadualkan pada separuh pertama tahun ini.

Menurut Jiang Jie, pakar roket di China Academy of Launch Vehicle Technology, sebagai tambahan kepada Long March 5B, akan ada lebih banyak model kenderaan pelancaran Long March untuk menyokong pembinaan ini,   Roket Long March 7 akan melancarkan kapal angkasa kargo Tianzhou-2 dan Tianzhou-3, manakala Long March-2F akan membawa kapal angkasa Shenzhou-12 dan Shenzhou-13 ke angkasa lepas.

Pada masa ini, empat angkasawan misi berawak sedang menjalani latihan yang ketat. Menurut laporan, ujian modul teras telah selesai.

829dda0eab5441cd83146db37f109778.png
Sumber: CGTN

Lihat juga:China memilih 18 angkasawan rizab untuk program angkasa lepas: media negara

China merancang untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa sekitar 2022. Projek pembinaan akan dilaksanakan dalam dua fasa, dengan jumlah 6 misi. Stesen Angkasa Tiangong terdiri daripada modul pusat   Ia akan menjadi makmal orbital jenis Mir.