China melancarkan roket pembawa Ceres-1 Y3 yang membawa tiga satelit

Pelancaran roket pembawa Ceres-1 Y3 pada 9 OgosDari Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan di barat laut negara ini. Roket itu dilancarkan pada pukul 12.11 tengah hari (waktu Beijing), menghantar dua satelit Jingtai-1 dan satu satelit Donghai-1 ke orbit yang dirancang.

Dua satelit akan menyediakan perkhidmatan penderiaan jarak jauh komersial, dan satelit ketiga akan digunakan untuk mengesahkan teknologi penderiaan jarak jauh pelbagai mod untuk kamera polarisasi.

Pelancaran itu menandakan misi ketiga siri roket Ceres I. Galaxy Energy Aerospace berkata syarikat itu mengekalkan kadar kejayaan pelancaran 100%, menetapkan rekod baru untuk pembangunan roket swasta di China. Ini juga menunjukkan bahawa Ceres-1 telah matang dan merupakan yang pertama memasuki tahap baru pelancaran komersial berskala besar.

Ceres-1 adalah kenderaan pelancaran kecil empat peringkat yang dikembangkan secara bebas oleh Galaxy Energy Space. Roket ini berdiameter 1.4 meter, panjang sekitar 20 meter, berat lepas landas sekitar 33 tan, dan mempunyai daya dukung 300 kg di orbit segerak solar sejauh 500 kilometer. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan pelancaran satelit kecil yang berkualiti tinggi dan disesuaikan kepada pelanggan di rumah dan di luar negara.

Lihat juga:Roket pepejal terbesar China ZK-1A berjaya terbang buat kali pertama

Untuk memenuhi keperluan satelit komersial dengan lebih baik untuk daya dukung dan ruang, roket Ceres-1 telah meningkatkan lagi sistem kuasa kawalan sikap fairing dan orbit. Diameter fairing yang ditingkatkan meningkat menjadi 1.6 meter dan panjang menjadi 5.2 meter. Jumlah ruang dalaman fairing mencapai 8.1 meter padu, seterusnya mengoptimumkan ruang pemuatan.