China melancarkan satelit Inovasi 16 yang dibangunkan oleh Akademi Sains China

China berjaya menghantar satelit ujian Inovasi 16 ke angkasa lepasPada 23 Ogos, ia dikembangkan oleh Akademi Sains China dan digerakkan oleh roket pembawa Kuaizhou-1A. Roket itu dilancarkan dari Pusat Pelancaran Satelit Xichang. Satelit ini digunakan terutamanya dalam eksperimen saintifik dan pengesahan teknologi baru.

Inovasi 16 dikembangkan oleh Institut Inovasi Mikrosatelit Akademi Sains China dan merupakan misi pelancaran satelit ke-43 organisasi. Akademi Sains China telah berjaya melancarkan 84 satelit, meliputi komunikasi, navigasi, penginderaan jauh, sains, mikro-nano dan bidang lain.

Roket pembawa Kuaizhou-1A adalah roket pembawa pepejal kecil yang dilancarkan oleh EXPAC. Panjangnya sekitar 20 meter, jisim lepas landas sekitar 30 tan, dan diameter maksimum 1.4 meter. Kapasiti membawa orbit pekeliling segerak solar adalah 200kg/700km, dan kapasiti membawa orbit bumi rendah adalah 300kg. Ia mempunyai ciri-ciri kebolehpercayaan penerbangan yang tinggi, ketepatan orbit tinggi, kitaran penyediaan pendek, keperluan sokongan yang rendah, dan kos pelancaran yang rendah.

Lihat juga:China melancarkan tiga satelit, kenderaan pelancaran Ceres-1 Yaosan

Ini adalah penerbangan ke-16 roket pembawa Kuaizhou-1A dan misi pelancaran kedua roket jenis ini tahun ini. Pada 22 Jun, Kuaizhou-1A melancarkan satelit ujian Tianxing-1 di Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan. Tianxing-1 digunakan terutamanya untuk ujian seperti pengesanan persekitaran ruang.