China melancarkan ujian Internet Kenderaan untuk merancang masa depan pemanduan tanpa pemandu

China melancarkan program perintis baru untuk Internet Kenderaan pada hari Khamis yang memfokuskan pada keselamatan data dan pengesahan identiti, yang bertujuan untuk memajukan keselamatan teknologi generasi akan datang.

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (MIIT) berkata juruterbang itu akan dijalankan di bandar-bandar utama dan lebuh raya, terutamanya untuk menguji keserasian kereta pintar dengan jalan raya, termasuk menerima isyarat lalu lintas dan memantau aliran lalu lintas di jalan rayaMengumumkan.

Pada masa yang sama, China sedang membina infrastruktur pintar untuk pengangkutan masa depan. Seorang pegawai dari Kementerian Pengangkutan berada diTemu ramahRancangan lima tahun baru bertujuan untuk mendigitalkan rangkaian jalan raya dan meneroka penggunaan teknologi inovatif seperti 5G dan Beidou.

Dengan kerjasama syarikat gergasi teknologi domestik Huawei, Kota Wuxi, Provinsi Jiangsu telah melancarkan jalan pintar seperti itu pada bulan Januari tahun iniDilaporkan. Di bawah pengaturan itu, bas memandu sendiri berkomunikasi dengan jalan raya melalui sensor, kamera dan radar terbina dalam untuk memandu dengan selamat melalui jalan ujian sejauh 2.5 kilometer. Sejumlah bandar lain akan mengikutinya dan menaik taraf rangkaian jalan raya mereka setelah notis dikeluarkan.

Pada bulan Mac, kereta memandu sendiri Baidu, Apollo, memenangi tawaran $16.1 juta untuk menaik taraf jalan raya untuk memandu sendiri di bandar barat daya Chengdu. Di samping itu, dua bulan kemudian, Baidu melancarkan teksi tanpa pemandu di Beijing, dan trak penghantaran automatik secara rasmi dibenarkan memandu di jalan awam di Beijing.

Lihat juga:Baidu Apollo akan melancarkan Robotaxi tanpa pemandu sepenuhnya di Beijing pada 2 Mei

Penganalisis perunding berkata: “Integrasi teknologi yang mendalam akan membawa perubahan mendalam kepada industri.”KataPuluhan syarikat teknologi, syarikat permulaan, dan pembuat kenderaan lain juga mempercepat pengembangan kereta pintar dan mengambil trend ini.

“Matlamat kami adalah untuk mencapai kereta penumpang tanpa pemandu yang sebenar pada tahun 2025,” kata Wang Jun, eksekutif bahagian kenderaan pintar Huawei, dalam satu persidangan.

Kerajaan merancang untuk menggunakan kereta pintar secara meluas dalam tempoh 15 tahun akan datang dan akan menggalakkan pembangunan industri berkaitanPemberitahuan.