China menyekat pelbagai carian kata kunci yang berkaitan dengan kata laluan dan meningkatkan tindakan kerasnya

Platform media sosial China seperti Twitter Weibo dan mesin pencari Baidu menyekat sejumlah kata kunci yang berkaitan dengan kata laluan ketika pemerintah terus menekan pasaran cryptocurrency.

Syarat yang ditinjau oleh dua perkhidmatan Internet terbesar di China termasuk platform perdagangan Huobi, Binance dan OKEX. Hasil carian menunjukkan “Hasil carian tidak dipaparkan mengikut undang-undang, peraturan dan dasar yang berkaitan”. Banyak akaun yang berkaitan dengan kata laluan di Weibo juga ditangguhkan selama seminggu terakhir.

“Ini menyekat jalan bagi platform perdagangan kata laluan untuk melayani pelanggan domestik,” kata orang dalam industri.Kata. Seorang lagi penganalisisMenunjukkanLangkah ini berfungsi untuk menyekat aliran maklumat yang relevan dan menyekat transaksi cryptocurrency yang berpotensi sejak awal.

Aktiviti perlombongan juga menghadapi tekanan yang semakin meningkat. Wilayah Qinghai dikeluarkan hari iniPemberitahuanMengatakan bahawa semua projek perlombongan cryptocurrency yang ada di rantau ini mesti ditutup. Kerajaan tempatan lain seperti Inner Mongolia dan Sichuan telah melaksanakan peraturan yang sama.

Walaupun matlamat negara adalahMenjadi peneraju blockchain globalDan merancang untuk melancarkan renminbi digital, dan China telah memperketat kawalannya dalam usaha untuk meletakkan penutup pada kegilaan pasaran kripto.

Pada bulan Mei, pihak berkuasaDiperintahKata laluan bukan mata wang sebenar, dan syarikat pembayaran tidak dapat menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan transaksi mata wang kriptografi. Mereka juga memberi amaran bahawa kontrak transaksi kriptografi tidak dilindungi oleh undang-undang dan kerugian yang ditanggung oleh pelabur.

Lihat juga:Huobi Mall dan BTC.Top menangguhkan perniagaan di China kerana peningkatan pengawasan

Kementerian Keselamatan Awam China mengumumkan pada hari Rabu bahawa operasi polis nasional terbaru telah berjaya memerangi jenayah yang berkaitan dengan kata laluan, dengan mendakwa bahawa penggunaan cryptocurrency untuk menyediakan perkhidmatan pengubahan wang haram adalah amalan biasa dalam penipuan telekomunikasi. Lebih daripada 170 kumpulan penjenayah dihancurkan dan lebih daripada 1,100 suspek ditangkap.

Kementerian itu kemudian membuat laporan di sebuahArtikel WeChatKerajaan akan terus memerangi jenayah berkaitan kata laluan.

Pada hari yang sama, Persatuan Pembayaran dan Penjelasan China mengumumkanPeringatanDari segi mencegah risiko pembayaran, nama tanpa nama, kemudahan dan sifat global kata laluan menjadikannya alat penting untuk pengubahan wang haram rentas sempadan dan penipuan dalam talian.