China Shenzhou 14 melengkapkan ruang angkasa pertama

Menurut agensi angkasa berawak China, pada pukul 0:33 pada 2 September, selepasSekitar enam jam aktiviti luar kabin, Angkasawan Shenzhou 14 Chen Dong, Liu Yang, dan Cai Xuzhe menyelesaikan pelbagai tugas yang dijadualkan semasa aktiviti ekstravehikular, dan Chen Dong dan Liu Yang kembali ke Modul Eksperimen Wentian dengan selamat.

Ini adalah kali pertama angkasawan memasuki ruang melalui kunci udara Modul Eksperimen Wentian, dan mereka dibantu oleh lengan robot. Ini juga pertama kalinya Chen Dong dan Liu Yang melakukan misi jalan angkasa.

L-R: Cai Xuzhe (pengendali), Chen Dong (komandan), Liu Yang (pengendali), anggota kru misi China Shenzhou 14. (Sumber: CMSEO)

Semasa aktiviti angkasawan keluar dari kabin, stesen angkasa bekerjasama dengan teliti dengan pusat tanah, dan di dalam dan di luar kabin eksperimen. Angkasawan memasang unit pam pengembangan modul makmal Wentian yang berperanan dalam sistem kawalan terma stesen, menaikkan kamera panorama yang dilekatkan di luar modul eksperimen Wentian untuk memberikan pandangan yang luas, dan menguji kemampuan dan prosedur untuk kembali kecemasan ke stesen. Keseluruhan prosesnya stabil dan lengkap, menguji kemampuan angkasawan dan lengan robot untuk bekerjasama, dan mengesahkan prestasi fungsional kunci udara dan peralatan sokongan yang berkaitan dengan aktiviti ekstravehikular Wentian Experimental Modul.

Lihat juga:China melancarkan misi Shenzhou 14 berawak untuk menyelesaikan pembinaan stesen angkasa

Airlock adalah “zon tengah” antara angkasawan yang bergerak ke dan dari stesen angkasa dengan tekanan atmosfera biasa dan ruang dalam persekitaran vakum. Stesen angkasa China direka dengan tiga kunci udara. Empat aktiviti keluar pertama stesen angkasa China semuanya dilakukan di kabin Tianhe Core, dan ada “kabin nod.” Ia mempunyai pelbagai fungsi seperti dok kapal angkasa dan tempat letak kereta, angkasawan keluar dari kapsul, tetapi bukan kapsul kunci udara utama Stesen Angkasa China. Kapsul udara Wentian Experimental Capsule adalah saluran keluar utama untuk angkasawan.

(Sumber: Agensi Angkasa Berawak China)

Kapsul udara kabin eksperimen “Wentian” dilengkapi dengan satu set lengkap ruang angkasa ekstravehikular dan peralatan sokongan aktiviti ekstravehikular yang lain, yang dapat menyokong bekalan oksigen, penyejukan, dan penyeberangan antara kabin angkasawan semasa aktiviti ekstravehikular. Secara amnya, kunci udara juga dapat menyokong penyimpanan ruang angkasa ekstravehikular, pengesanan on-orbit, dan latihan angkasawan.

Setelah berjaya meninggalkan kunci udara, angkasawan disambungkan ke stesen angkasa melalui tali keselamatan teleskopik. Tali keselamatan ini dapat memastikan hubungan yang selamat antara angkasawan dan stesen angkasa lebih dari 10 meter, tidak menghubungkan ruang angkasa, tidak mengganggu pergerakan angkasawan, dan dapat menahan persekitaran yang keras seperti perbezaan suhu yang besar hampir 200 ° C di angkasa, radiasi ruang, dan zarah ruang. ujian.