China VC Weekly: Dadah, Semikonduktor, Kenderaan Autonomi

Dalam berita VC minggu lalu, Firma penyelidikan ubat XtalPi mengumpulkan $400 juta untuk membawanya ke penilaian tinggi baru, syarikat lidar terkenal Innovusion menutup pusingan Siri B bernilai $66 juta, semikonduktor Southchip yang baru mengumpulkan $46 juta dalam pusingan pendanaan terbarunya, dan permulaan memandu sendiri QCraft disokong oleh Meituan dan menerima aliran masuk $100 juta dari pelabur baru-baru ini.

Syarikat pembangunan dadahXtalpi  Kenaikan gajiS$400 juta

XtalPi, yang mengembangkan produk perisian yang menggunakan kecerdasan buatan untuk mengenal pasti dan memodelkan sebatian ubat baru yang paling menjanjikan, memperoleh pusingan pembiayaan kedua tahun ini.

Permulaan yang berpusat di AS, yang diketuai oleh sekumpulan saintis China, menyelesaikan pusingan pembiayaan $318.8 juta pada akhir September tahun lalu, hanya beberapa bulan kemudian,   Ia memperoleh pembiayaan besar $400 juta, menjadikan jumlah penilaiannya menjadi sekitar $2 bilion.

Pusingan D diketuai oleh OrbiMed Healthcare Fund Management dan Hopu Investment, menurut laporan oleh DealStreetAsia. Pusingan terakhir syarikat diketuai oleh tiga pelabur utama lain, termasuk Softbank’s Vision Fund2, PICC Capital dan Morningside Venture Capital.

Wang yang dikumpulkan dalam pusingan pendanaan terbaru akan digunakan untuk menyokong kerja berterusan Xtalpi dengan syarikat farmaseutikal di seluruh dunia untuk mengenal pasti sebatian molekul yang berpotensi berkesan dan kemudian membuat model sebatian tersebut untuk menggambarkan potensi ramalan mereka dengan lebih jelas.

Berikutan ujian pusingan C pada musim gugur lalu, XtalPi mengatakan ia juga akan mula mengintegrasikan data ujian makmal dunia nyata ke dalam platformnya untuk membina model “kembar digital” ubat baru yang berpotensi, yang membolehkan para penyelidik biofarmaseutikal memahami keberkesanan setiap ubat dengan lebih jelas sebelum ujian klinikal bermula.

Tentang  Fijiphilippines. kgm

XTALPI   Adalah syarikat penyelidikan dan pengembangan ubat berdasarkan fizik kuantum dan dikuasakan oleh kecerdasan buatan yang misinya adalah untuk merevolusikan penemuan dan pengembangan ubat dengan meningkatkan kelajuan, skala, kebaruan dan kadar kejayaan. ID4, platform penemuan dan pengembangan ubat digital pintar utama syarikat, menggunakan kecerdasan buatan dan teknologi pengumpulan dan analisis data berasaskan awan untuk merancang & nbsp dalam analisisnya; Sebatian molekul kecil.

Lidar bermulaInovasi  $66 juta dalam pusingan B

Sebagai permulaan yang mengembangkan sistem pengesanan laser,   Inc., atau Lidar   Innovusion Holdings Ltd. dalam pusingan B plus yang diketuai oleh Guotai Junan International Holdings Co., Ltd. dan Shunwei Capital yang disokong oleh Xiaomi,   Mengumpulkan lebih daripada $66 juta. Teknologinya digunakan dalam kereta memandu sendiri dan bersedia untuk meningkatkan penjualan kepada pembuat kenderaan tahun depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Junwei Pao berkata pusingan pembiayaan baru melibatkan pelabur baru dan sedia ada.   Termasuk Temasek International,   NIO Capital, Eight Way Ventures dan F-Prime Capital.   . Kerja penyelidikan dan pembangunan syarikat itu dijalankan di Silicon Valley, Amerika Syarikat dan Suzhou, China.

TentangInovasi

Innovusion   Letakkan diri anda sebagai peneraju global dalam reka bentuk dan pembangunan sistem lidar peringkat imej jauh untuk memperkasakan penyelesaian mudah alih masa depan.

Semikonduktor yang berpusat di Shanghai mengumpulkan dana Siri D bernilai $46 jutaPembiayaan  

Southchip Semiconductor Technology (Shanghai) Co., Ltd. menerima pembiayaan Siri D sebanyak 300 juta yuan, atau sekitar 46 juta dolar AS.

Pusingan pembiayaan terbaru diketuai oleh rakan kongsi Lightspeed China dan gergasi telefon pintar Vivo Communications Technology. Pemegang saham sedia ada, termasuk Sequoia China dan Cash Capital, menyertai Pusingan D. Syarikat itu merancang untuk menggunakan wang tersebut untuk meningkatkan pangsa pasarnya dalam elektronik pengguna dan berkembang menjadi aplikasi automotif dan industri.

Nilai pasaran PMIC China dijangka mencapai 100 bilion yuan (kira-kira 15 bilion dolar AS) pada tahun 2024, tetapi syarikat bukan China kini menguasai 90% pasaran.

Mengenai Teknologi Semikonduktor Southchip

Syarikat ini ditubuhkan pada akhir 2015 oleh pasukan jurutera dari Texas Instruments dan sejak itu telah mengembangkan pelbagai produk pengurusan kuasa untuk bateri litium, penukaran voltan, dan protokol pengecasan pantas. Pelanggan syarikat termasuk Xiaomi, Oppo, Lenovo, Samsung dan pembuat drone DJI.

Meituan menyokong QCraft permulaan memandu sendiriS $100 juta

Gergasi penghantaran makanan China Meituan (Meituan) telah melabur dalam pusingan pembiayaan terbaru $100 juta untuk permulaan memandu sendiri QCraft, yang menyoroti peningkatan pertaruhan oleh syarikat teknologi besar China dalam bidang kereta tanpa pemandu yang menjanjikan.

Lihat juga:Modal usaha Meituan Yilong-Z melabur dalam QCraft, sebuah syarikat permulaan memandu autonomi China

QCraft mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah mengumpulkan dana $100 juta dalam Siri A + yang diketuai oleh YF Capital dan Genesis Capital, dan disertai oleh Meituan Long-Z Capital dan pelabur IDG Capital yang ada. Outlet   LatePost   Pusingan itu meletakkan QCraft di landasan kelab “unicorn”, merujuk kepada syarikat permulaan dengan penilaian sekurang-kurangnya $1 bilion, kata laporan itu.

Qian Yu, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama QCraft, mengatakan pada sidang media pada hari Isnin bahawa syarikat itu akan menggunakan hasil dari pusingan pendanaan untuk mengembangkan senario mobiliti bandar yang lebih pintar, termasuk pelancaran yang disebut   Perkhidmatan carpooling di Dragon Boat Space.

QCraft kini sedang menguji Longzhou One-kereta penumpang kecil memandu sendiri yang dikembangkan sendiri-di jalan terbuka di Suzhou, Shenzhen dan Wuhan. Bas mini ini dilengkapi dengan sistem kedudukan global, empat kamera, dua sensor laser dan lima sensor radar untuk menavigasi rangkaian laluan yang telah ditetapkan. Gabungan teknologi kecerdasan buatan dan kamera membolehkannya mengesan dan mengelakkan halangan di jalan raya, termasuk kenderaan, pejalan kaki dan haiwan.

Pada bulan Mac tahun ini,   Bloomberg   Memetik sumber yang tidak disebutkan namanya, syarikat gergasi media sosial ByteDance telah mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan Qcraft di mana permulaan telah mengumpulkan sekurang-kurangnya $25 juta.

Mengenai QCraft

QCraft yang berpusat di Silicon Valley, yang diasaskan oleh eksekutif yang pernah bekerja di syarikat seperti Tesla, Waybo, dan Uber, dilesenkan untuk menguji jalan awam California pada bulan Julai 2019, hanya empat bulan setelah penubuhannya. Pada bulan Disember 2019, syarikat itu mengalihkan fokusnya dari Amerika Syarikat ke China, membuka pejabat di Beijing, Suzhou dan Shenzhen.