China VC Weekly: Teh keju, pemanduan autonomi, dana baru

Dalam berita VC minggu ini: Raksasa teh keju China HeyTea berada di landasan yang betul untuk mengumpulkan pusingan baru dana besar-besaran, juara memandu sendiri WeRide mengumpulkan lebih dari $600 juta hanya dalam lima bulan, dan Northern Light, dana modal teroka yang berfokus pada permulaan peringkat awal, menutup pusingan pendanaan baru.

HeyTea gergasi teh keju China dikhabarkan sedang bersiap untuk pusingan pembiayaan baru dengan penilaian $9 bilion

Rangkaian teh susu Cina HeyTea sedang bersiap untuk menyelesaikan pusingan pendanaan baru, kata pelbagai sumber bebas, lapor PEDaily. Buat masa ini, jumlah pusingan baru belum diungkapkan, walaupun syarikat itu kini bernilai sekitar $9.27 bilion. HeyTea tidak mengulas mengenai perkara itu.

Berdasarkan maklumat yang ada sekarang, institusi pelaburan seperti IDG Capital, pelabur He Boquan, Meituan Dragon Ball Capital, Sequoia China, Black Ant Capital, Tencent, Hillhouse Capital, dan Coatue dipercayai menjalankan pusingan pembiayaan ini.

EqualOcean melaporkan bahawa setakat ini, HeyTea telah menyelesaikan empat pusingan pembiayaan.

Pada bulan Ogos 2016, HeyTea menyelesaikan pusingan pertama pembiayaan Siri A lebih dari 100 juta yuan dengan penyertaan IDG Capital sebagai salah satu pelabur. Pada bulan April 2018, ia menerima 400 juta yuan dalam pusingan B dari Meituan, Dragon Ball Capital, dan Black Ant Capital sebagai pelabur; Pada bulan Julai 2019, HeyTea menerima pusingan pembiayaan B + dari Tencent Investment dan Sequoia Capital China Fund, tetapi jumlah tertentu tidak didedahkan.

Mengenai HeyTea

Pada tahun 2012, HeyTea ditubuhkan di sebuah lorong bernama Jiangbianli di Jiangmen, Guangdong. Minuman inovatif ini membuka era baru minuman berasaskan teh yang menggabungkan rasa keju yang unik. Pengasas syarikat, Nie Yunzhen, yang dilahirkan pada tahun 1991, bergerak ke arah mewujudkan jenama nilai tertinggi teh Cina moden.

Lihat juga:HeyTea untuk menyelesaikan pusingan pembiayaan baru $9.27 bilion

WeRide, sebuah syarikat memandu sendiri yang disokong oleh Nissan dari China, mengumpulkan $600 juta dalam lima bulan

WeRide, syarikat permulaan memandu sendiri yang terkenal di China, telah mengumpulkan lebih dari $600 juta dalam lima bulan terakhir, menjadikan jumlah penilaiannya sekarang menjadi $3.3 bilion.

Syarikat yang berpangkalan di Guangzhou kini telah menyelesaikan pusingan Siri C bernilai $310 juta yang diketuai oleh Alliance Ventures, China Structural Reform Fund dan Pro Capital. Ini adalah pelaburan kedua di WeRide oleh Alliance Ventures, dana modal teroka dari pakatan Renault-Nissan-Mitsubishi (RNM).

Permulaan berusia empat tahun itu telah mengumpulkan lebih dari 5 juta kilometer jarak tempuh autonomi dan mendorong pengkomersialan Robotaxi dan Mini Robobus tanpa pemandu.

Ketua Pegawai Operasi (COO) Nissan, Ashwani Gupta menyatakan keyakinan yang tinggi terhadap pelaburan itu. “Dengan China berada di barisan hadapan dalam membantu menentukan masa depan mudah alih, kami gembira dapat bekerjasama dengan WeRide untuk membawa teknologi dan perkhidmatan yang lebih inovatif untuk memperkayakan kehidupan rakyat China,” katanya.

“Nissan telah menjadi rakan kongsi utama kami selama tiga tahun terakhir, yang membolehkan kami membina armada teksi robot terkemuka. Dengan sokongan mereka, kami akan mempercepat penggunaan komersial teksi robot tanpa pemandu kami di China,” kata Tony Han, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif WeRide.

Mengenai WeRide

Vered ditubuhkan pada tahun 2017 dan beribu pejabat di   , adalah syarikat permulaan pertama di dunia yang memperoleh lesen ujian tanpa pemandu di China dan Amerika Syarikat pada masa yang sama. Perkhidmatan Robotaxi Weride dibuka untuk umum pada bulan Jun 2020 melalui Amap, aplikasi mudah alih yang popular dengan 140 juta pengguna aktif bulanan.

Awal VC Northern Lights menutup dana baru $700 juta

Northern Lights Ventures (NLVC), yang menyokong syarikat permulaan peringkat awal di China dan Amerika Syarikat, akan menutup dana dalam denominasi yuan dan satu dolar dengan komitmen modal gabungan $700 juta untuk menggandakan pelaburannya di dua ekonomi terbesar di dunia, dengan penekanan khusus pada perniagaannya di China.

Syarikat pelaburan utama Northern Light termasuk Meituan,   Penyedia perkhidmatan pembayaran mudah alih China Lianlian, platform dalam talian produk bayi Beibei, dan syarikat teknologi pendidikan VIPKID.

Mengenai Northern Light Ventures

Northern Light Ventures ditubuhkan pada 1 Januari 2005 oleh rakan umum Feng Deng dan Yan Ke. Ia kini diuruskan oleh lima pengarah urusan. Ia menguruskan kira-kira $1.5 bilion modal komited, mempunyai empat dana dolar AS dan empat dana yuan, dan setakat ini melabur dalam lebih daripada 180 syarikat portfolio dan pelaburan benih.