China VC Weekly: Tenaga Kinetik Memandu Autonomi

Dalam berita VC minggu lalu, platform penjagaan kesihatan dalam talian Dingdong Health mengumpulkan $220 juta untuk memperluas strategi O2Onya, pembuat lidar Hesai menutup pusingan Siri D yang cukup besar, diikuti oleh pusingan Siri C yang besar oleh pembuat cip memandu sendiri Horizon Robotics, dan Tencent melabur dalam broker dalam talian Jerman.

Platform perubatan dalam talian Dingdong Health Pack pusingan terbaru $220 juta

Dingdong Health, platform penjagaan kesihatan dalam talian ke luar talian (O2O) China, mengumpulkan $220 juta dalam pusingan pembiayaan terbarunya yang diketuai oleh TPG Capital Asia, menurut pengumuman syarikat yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Pusingan ini diketuai oleh OrbiMed, sebuah firma pelaburan penjagaan kesihatan yang berpusat di New York, dan Redview Capital, sebuah dana ekuiti swasta yang berfokus pada China. Pelabur lain yang mengambil bahagian dalam pusingan ini termasuk Valliance, anak syarikat Orchid Asia Travis Global, Summer Capital dan PCCW PE.

Dingdong merancang untuk menggunakan dana makanan segar untuk memperluas strategi O2O, meliputi perkhidmatan termasuk rawatan perubatan, penghantaran ubat, dan insurans perubatan.

“Dengan trend baru dalam perkhidmatan perubatan dan ubat dalam talian di bawah wabak pneumonia mahkota baru, tujuan kami adalah untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan dalam talian melalui peningkatan produk dan inovasi teknologi untuk memenuhi pelbagai keperluan, termasuk perundingan, pembelian ubat, pengurusan penyakit kronik dan kaunseling psikologi,” kata Yang Wenlong, pengasas dan ketua syarikat, dalam siaran akhbar.

Mengenai Kesihatan Jingle

Ditubuhkan pada tahun 2014, Dingdang Health, yang disebut Dingdang Kuaiyao dalam bahasa Cina, dijamin akan memberikan ubat bebas kepada pelanggan dalam masa 28 minit. Selain menyediakan perkhidmatan perundingan perubatan dan pengurusan penyakit kronik dalam talian, ia juga menjalankan perniagaan di 10 wilayah dan bandar di seluruh negara.

Lihat juga:Platform perubatan elektronik China Dingdang Health mengumpulkan AS $220 juta untuk mengembangkan strategi O2O

Pembuat Lidar dan Sai melengkapkan $300 juta dalam siri D

Hesai, pembuat lidar yang berpusat di Shanghai, baru saja mengumpulkan lebih dari $300 juta dana Siri D yang diketuai oleh GL Ventures, anak syarikat modal teroka firma ekuiti swasta terkenal Hillhouse Capital. Pelabur lain dalam pusingan ini termasuk pembuat telefon pintar Xiaomi, gergasi perkhidmatan atas permintaan Meituan dan CPE.

Selain itu, Huatai International Private Equity Fund, jabatan pelaburan dolar AS Huatai Securities, rakan kongsi Lightspeed China, Lightspeed Venture Capital dan Qiming Venture Capital juga menyertai pusingan ini. Bosch, Baidu, dan ON Semiconductor juga merupakan antara pemegang sahamnya.

Fijiphilippines. kgmKataHasil yang diperoleh akan digunakan untuk menghasilkan lidar keadaan pepejal hibrid secara besar-besaran untuk pelanggan OEM, membina pusat pembuatan pintarnya, dan mengembangkan cip lidar kelas automotif. Syarikat itu juga mengatakan telah mengumpulkan “ratusan juta dolar” setakat ini.

Tentang Hesai

Ditubuhkan pada tahun 2014, Hesai mempunyai pejabat luar negara di Palo Alto dan mempunyai lebih daripada 500 pekerja. Syarikat itu mendakwa pelanggannya berada di 70 bandar di 23 negara. Pelanggan syarikat termasuk Nuro, Bosch, Lyft, Navya dan pengendali teksi robot China Baidu, WeRide dan AutoX. Tahun lalu, ia melancarkan aPerkongsian dengan Scale AISyarikat itu akan melancarkan set data sumber terbuka untuk algoritma pemanduan autonomi. Pengumpulan data menggunakan lidar gabungan di California.

Tencent mengetuai pelaburan dalam pembrokeran dalam talian Jerman Scalable Capital

Pembrokeran dalam talian Jerman Scalable Capital mengatakan pada hari Selasa bahawa ia telah mengumpulkan 150 juta euro ($183 juta) dari sekumpulan pelabur yang diketuai oleh Tencent.

Pusingan ini disokong oleh pelabur yang ada, termasuk BlackRock, dan bernilai Scalable Capital pada $1.4 bilion, tepat di belakang saingan Trade Republic yang mengumpulkan $900 juta.

Scalable Capital merancang untuk melaburkan hasilnya untuk mengembangkan perniagaan pembrokeran dan pengurusan kekayaannya dan ingin menjadi platform pelaburan dalam talian terkemuka di Eropah, kata Erik Podzuweit, ketua pegawai eksekutif dan pengasas bersama syarikat itu kepada Reuters.

Mengenai modal berskala

Scalable Capital telah aktif sejak 2016, dengan lebih daripada $5 bilion aset di bawah pengurusan, menyediakan pelabur dengan dana yang diperdagangkan di bursa dan langganan kadar tetap EUR2.99 sebulan untuk peniaga hari.

Gergasi cip memandu sendiri Horizon Robotics memperoleh $1.5 bilion menjelang IPO

Horizon Robotics, pembuat cip yang berpusat di Beijing untuk kereta memandu sendiri, telah menyelesaikan pusingan pembiayaan Siri C bernilai $1.5 bilion. Pusingan terakhir bernilai $5 bilion. Permulaan ini telah mendapat sokongan sebanyak 35 pelabur setakat ini, dengan pelabur berprofil tinggi seperti Intel Investment, Hillhouse Capital dan Cloud Peak Capital menyokong rancangan syarikat untuk IPO bernilai $1 bilion di New York, yang dapat diselesaikan pada akhir 2021.

Tahun ini, Horizon dijangka melancarkan cip terbarunya, Journey 5, yang menyokong pemanduan autonomi L4, yang dalam beberapa senario sepenuhnya tetapi masih memerlukan pemanduan manual dalam beberapa situasi yang mencabar.

Sebagai peneraju pengeluaran cip kereta pintar, Horizon Robot mendapat manfaat daripada momentum pelaburan yang kuat dalam sektor ini. Beberapa pemain industri lain juga baru-baru ini mengumpulkan sejumlah besar wang, termasuk unit pemanduan autonomi Didi, yang menerima $300 juta dari GAC Group pada awal bulan Jun, dan Hesai Technology yang disebutkan di atas, yang membuat lidar dan sensor 3D lain.

Mengenai Teknologi Robot Horizon

Horizon Robotics adalah syarikat China pertama yang mengeluarkan cip robot secara besar-besaran untuk industri automotif, menurut pengasas Yu Kai. Sejak 2018, syarikat ini telah melancarkan cip automotif Zhengtu 2 dan Zhengtu 3.