China Venture Capital Weekly: Bina badan, transaksi hartanah, dan lain-lain

Dalam berita modal teroka minggu ini: Xiaomi menyuntik 400 juta yuan ke dalam pembuat kursus bina badan I-Fitness, peniaga harta tanah Julive rakes, syarikat gergasi kewangan Eropah Allianz meningkatkan kerjasama dengan WeLab Hong Kong, dan Xpeng Motors mendapat komitmen modal baru dari pemerintah provinsi Guangdong.

Xiaomi menerajui I-Fitness, pemaju kursus bina badan

Xiaomi, salah satu syarikat telefon pintar terbesar di China, dan dana modal teroka yang berkaitan, Shunwei Capital, telah melabur di i-Fitness di Shanghai. Kedua-dua syarikat itu menyumbang lebih daripada 100 juta yuan ($15 juta) kepada pembiayaan Siri C mereka.

I-Fitness, syarikat yang merancang kursus bina badan, telah mendaftarkan lebih daripada 40,000 jurulatih untuk sistem yang dibangunkan sendiri.

Semasa wabak itu, untuk mengukuhkan perniagaan dalam taliannya, syarikat itu membangunkan aplikasi yang dipanggil “Love Fitness” yang menawarkan pelbagai kursus percuma dan berbayar yang boleh dihadiri oleh pelajar dalam talian atau di gim berdekatan. Aplikasi ini juga membolehkan pengguna memesan peranti dan pakaian. Adalah dipercayai bahawa Xiaomi merancang untuk menggunakan saluran ini untuk menggunakan produk kecergasan yang boleh dipakai dan banyak lagi.

Mengenai kecergasan saya

Ditubuhkan pada tahun 2013, I-Fitness merancang kursus untuk pembina badan. Permulaan ini telah bekerjasama dengan gim di Shanghai sejak 2018 dan secara beransur-ansur berkembang ke bandar-bandar lain. Setakat ini, ia telah membangunkan lebih daripada 480 program yang dikemas kini setiap tiga bulan.

Peniaga harta tanah mengumpulkan pakej hidup 400 juta yuan C + siri

Permulaan transaksi hartanah yang berpangkalan di BeijingJulive.comDalam pusingan C + yang diketuai oleh Tencent dan Oceanpine Capital, syarikat itu menaikkan 400 juta yuan ($61.5 juta).

Syarikat itu menggunakan teknologi canggih seperti data besar dan pengkomputeran awan untuk menyediakan platform dalam talian dengan maklumat jualan rumah, perundingan, pemeriksaan kualiti hartanah, perkhidmatan transaksi, dan data pasaran hartanah.

Dalam jawatan WeChatnya, Julive berkata ia membantu menjual hartanah bernilai 5 bilion yuan pada bulan Disember sahaja.

Tentang Juliff

Ditubuhkan pada tahun 2014, Julive beroperasi di 37 bandar di China dan mendakwa telah memudahkan transaksi harta tanah untuk lebih daripada 3 juta orang.

Allianz melabur di WeLab Hong Kong

Allianz XIa adalah agensi modal teroka yang dimiliki oleh gergasi perkhidmatan kewangan Eropah Allianz, yang mengetuai pelaburan $75 juta di WeLab, sebuah syarikat teknologi kewangan yang ditubuhkan di Hong Kong pada tahun 2013. Siri terbaru C1 juga melibatkan pelabur lain, mengikuti Welab’sUSD 156 juta Pusingan CAkhir tahun 2019.

Menurut Tech Crunch, pengguna syarikat fintech meningkat 20% tahun ke tahun pada tahun 2020, menjadikan jumlah pengguna kumulatifnya menjadi 50 juta.

“Allianz melihat apa yang telah kami lakukan sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan menemui peluang yang sangat menarik ini untuk bekerjasama dalam teknologi kekayaan perbankan digital, jadi mereka mendekati kami dan bertanya kepada kami, mengapa tidak membiarkan mereka memimpin pusingan ini?,” kata pengasas dan CEO Simon Loong kepada TechCrunch.

Mengenai Webank

WeLab Limited adalah syarikat teknologi kewangan Hong Kong yang menawarkan pelbagai perkhidmatan seperti platform kredit pengguna dalam talian dan perbankan maya.

Xpeng membiayai 500 juta yuan dari pemerintah provinsi Guangdong

Pembuat kereta elektrik China XPeng Motors mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah menerima pembiayaan 500 juta yuan ($77 juta) daripada kerajaan wilayah Guangdong.

Pusingan pelaburan terbaru, yang disediakan oleh Guangdong Yuecai Investment Holding Co., Ltd., cabang pelaburan Pemerintah Provinsi Guangdong, akan digunakan untuk “mempercepat pengembangan perniagaan syarikat,” kata XPeng dalam siaran berita.

Lihat juga:XPeng menerima 500 juta yuan dari Pemerintah Provinsi Guangdong

“Pelaburan ini oleh pemerintah provinsi Guangdong memperkuat komitmen kami untuk mendorong transformasi kenderaan elektrik pintar dengan teknologi dan data, dan membangun infrastruktur kenderaan elektrik yang komprehensif di wilayah yang paling cepat berkembang di China,” kata He Xiaopeng, ketua dan CEO XPeng.

Tentang Xpeng

XPeng Motors adalah permulaan kereta elektrik pintar yang diasaskan oleh pengusaha China He Xiaopeng, yang juga mengasaskan syarikat Internet mudah alih China UCWEB. XPeng Motors tidak hanya berkomitmen untuk melayani setiap keluarga dengan teknologi, tetapi juga berkomitmen untuk menjadi pendamping yang benar-benar memahami pelanggan. Syarikat itu merekrut pakar dari Tesla, Mercedes-Benz, Porsche, Ford, Mazda, GAC Automobile, Alibaba Group, Tencent, Huawei, Procter & Gamble dan Mi, dan banyak lagi.