China Venture Capital Weekly: Semikonduktor, Penyelesaian Automotif, dll

Dalam “China Venture Capital News” minggu lalu, pembuat semikonduktor baru Moore Thread memperoleh pusingan pendanaan pra-A yang luar biasa hanya 100 hari selepas penubuhannya, ECARX yang disokong Geely mengumpulkan $200 juta untuk pengembangan global, dan Sino-Ocean Tong yang berpusat di Shanghai menjanjikan dana baru yang berfokus pada perjalanan dan teknologi pengguna.

Syarikat semikonduktor Moore Thread mengumpulkan berbilion yuan hanya dalam 100 hari sejak penubuhannya

Pengilang semikonduktor Moore Thread menyelesaikan dua pusingan pembiayaan hanya 100 hari selepas penubuhannya, berjumlah “ratusan juta” yuan. Winsoul Capital, pembuat perjanjian yang bertanggungjawab untuk pembiayaan pra-Siri A, mendedahkan pada akaun rasmi WeChat pada hari Khamis.

Sequoia China Capital, GGV Capital dan Shenzhen Capital Group bertindak sebagai pelabur utama, membawa penilaian syarikat ke wilayah unicorn. China Merchants Entrepreneurship, 5Y Capital, ByteDance, dan syarikat memandu sendiri Pony.ai turut mengambil bahagian dalam pusingan ini.

Syarikat itu kini menyewa jurutera untuk pejabatnya di Beijing dan Shanghai.

Mengenai Moore Threads

Ditubuhkan pada Oktober 2020, Moore Threads memberi tumpuan kepada menyediakan teknologi dan perkhidmatan GPU (unit pemprosesan grafik) kepada pelanggan perusahaan dalam bidang seperti permainan, industri kreatif dan kecerdasan buatan.

ECARX, pemaju penyelesaian kereta pintar, mengumpulkan lebih daripada AS $200 juta dalam siri A +

ECARX, penyedia penyelesaian kereta pintar yang disokong oleh gergasi automatik Geely, telah mengumpulkan lebih dari $200 juta dalam pusingan A + yang diketuai oleh China Venture Capital Fund milik kerajaan.

Dalam satu kenyataan rasmi, permulaan mengumumkan bahawa ia sedang bersedia untuk mengembangkan perniagaannya sepenuhnya ke pasaran antarabangsa. Syarikat itu berusaha untuk membina struktur kerja berpasukan serantau, mewujudkan sistem industri antarabangsa, dan menjalin kerjasama dengan syarikat automotif arus perdana global.

Selepas pusingan terakhir urus niaga, syarikat itu bernilai $2 bilion. Permulaan mencapai penilaian $1.5 bilion hanya empat bulan lalu. Pusingan terakhir diketuai oleh gergasi carian Internet Cina Baidu dan syarikat pelaburan SIG China mengambil bahagian.

Lihat juga:Geely bekerjasama dengan Tencent untuk mengembangkan teknologi pemanduan autonomi, kereta pintar

Permulaan baru-baru ini menubuhkan ibu pejabat Eropah dan pusat penyelidikan dan pembangunan produk di Gothenburg, Sweden, pada bulan Disember 2020 untuk mengukuhkan kehadiran globalnya.

Tentang ECARX

Ditubuhkan pada tahun 2016 oleh pengasas Geely, Li Shufu dan usahawan China, Shen Ziyu, ECARX adalah pembangun chipset automotif yang dikendalikan secara bebas, kokpit pintar, penyelesaian pemanduan pintar, peta definisi tinggi, data besar dan awan Internet Kenderaan.

Syarikat ekuiti swasta Ocean Link mengumpulkan dana baru untuk projek pelancongan dan teknologi pengguna

Menurut Asian Venture Capital Magazine (AVCJ) yang dilaporkan pada hari Rabu, firma ekuiti swasta yang berpangkalan di Shanghai Ocean Link telah menaikkan $580 juta untuk dana kedua, yang mensasarkan projek-projek dalam bidang pelancongan dan teknologi pengguna.

Laporan itu berkata syarikat menjangka jumlah penggunaan modalnya mencapai $1.4 bilion.

Ocean Link, pelabur di laman web China Classified 58.com Inc., dan agensi pelancongan dalam talian Tongcheng-Elong, melabur terutamanya dalam sektor pengguna, pelancongan dan teknologi, media dan telekomunikasi China.

Tentang Ocean Link

Ocean Link ditubuhkan pada awal 2016 dengan suntikan modal dari gergasi perjalanan dalam talian China Trip.com dan firma ekuiti AS General Atlantic.