Custom Alibaba tanpa fon, percuma dalam 178 bahasa

Pada persidangan U Design tahunan pada 12 Ogos, gergasi teknologi China Alibaba melancarkan yang pertamaVersi baru Alibaba tersuai tidak mempunyai fon tradisional Cina, Jepun dan KoreaFon ini akan menyediakan fon sejagat secara percuma, yang akan memberikan sokongan yang besar untuk perniagaan luar negara dan pertukaran budaya PKS.

Pada masa yang sama, port muat turun bebas fon Alibaba Sans dilancarkan secara serentak, yang membolehkan lebih banyak pengguna yang memerlukan dengan cepat mendapatkan fon tetap, percuma, dan perniagaan yang merangkumi 178 bahasa.

Pelanggaran hak cipta fon selalu menjadi salah satu masalah yang melanda PKS. Masalahnya diselesaikan dengan pengenalan alat inklusif seperti Alibaba Sans typeface. Tahun ini, Alibaba juga memperkenalkan alat pemeriksaan kebenaran fon untuk membantu perniagaan, pereka dan artis memastikan fon mereka dilesenkan sepenuhnya untuk tujuan yang dimaksudkan.

“Taobao menambah 23.5 juta gambar menggunakan Alibaba No Font setiap hari,” kata Yang Guang, ketua jawatankuasa reka bentuk Alibaba. Yang juga menyebut pada persidangan itu bahawa Alibaba telah memberikan banyak bantuan kepada pedagang dari penambahan pakej fon yang berterusan, pengoptimuman kaedah pemerolehan, dan pelancaran alat semakan kebenaran.

Lihat juga:Alibaba melantik dua pengarah bebas untuk meningkatkan lagi tadbir urus korporat

Sejak kelahirannya pada tahun 2019, keluarga bebas fon Alibaba bertujuan untuk mengurangkan kos operasi dan penciptaannya dengan membuka penggunaan fon secara komersial, percuma dan profesional, yang memberi manfaat kepada perusahaan kecil dan sederhana, pereka dan pencipta kandungan di seluruh dunia. Tahun lalu, syarikat itu menjanjikan penggunaan komersial Alibaba No Font secara kekal dan percuma. Empat tahun sejak pertama kali dilancarkan, keluarga tanpa fon Alibaba telah dimuat turun lebih dari 4 juta kali, menurut syarikat itu.

Semakin banyak platform komersial atau organisasi komersial telah menyesuaikan font ini. Alimama, platform pemasaran digital komersial Alibaba, telah menggunakannya untuk memenuhi keperluan pedagang untuk tajuk seni. Sementara itu, Alibaba Health menawarkan peranan bulat yang lebih lembut untuk hospital dan farmasi.