Deeproute.ai menyelesaikan ujian tanpa pemandu untuk menghasilkan penyelesaian pemanduan autonomi siap

Syarikat teknologi pemanduan autonomi Deeproute.ai mengumumkan pada 1 OgosHasil ujian tanpa pemandu terbaru dari penyelesaian pemanduan autonomi Driver 2.0L4 yang dihasilkan secara besar-besaran.

Deeproute.ai mengeluarkan video yang menunjukkan sebuah kereta tanpa pemandu yang memasang penyelesaian L4 yang dihasilkan secara besar-besaran di jalan raya di pusat perniagaan Shenzhen, menunjukkan kemampuannya dalam persekitaran lalu lintas yang kompleks dan mencabar. Ini menandakan ujian tanpa pemandu pertama yang disahkan di China. Pada 6 Julai, Shenzhen mengeluarkan peraturan kereta pintar dan bersambung pertama di negara ini.

Kenderaan tanpa pemandu sepenuhnya menempuh jarak kurang dari 14 batu dalam satu jam, dengan selamat melalui banyak lalu lintas dan lorong sempit. Kenderaan ini bergerak di sekitar kereta berhenti dua kali, skuter elektrik arus balik dan pejalan kaki, berunding dengan kenderaan yang akan datang, mengira masa dan lintasan yang tepat untuk melalui persimpangan yang sibuk, dan melakukan beberapa perubahan lorong sambil menangani belokan kiri yang tidak dilindungi.

Kenderaan tanpa pemandu memandu di jalan yang sesak dan sempit. (Kredit gambar: Deeproute.ai)

“Undang-undang Shenzhen baru-baru ini yang membenarkan teksi robot tanpa pemandu adalah yang pertama seumpamanya dan merupakan tonggak penting dalam mendorong penggunaan teknologi pemanduan autonomi yang lebih luas dan pantas,” kata Maxwell Zhou, ketua eksekutif Deeproute.ai. “Kami akan bekerjasama dengan pembuat kenderaan untuk menyempurnakan penyelesaian L4 kami agar selamat dan efisien mungkin”.

Deeproute.ai telah membuat peningkatan besar dalam mencapai kemampuan tanpa pemandu, dengan perisian dan perkakasan memenuhi standard kelas kereta.

Kereta tanpa pemandu dilengkapi dengan Driver 2.0, penyelesaian L4 yang dihasilkan secara besar-besaran yang merangkumi lima lidar keadaan pepejal, lapan kamera dan sensor lain, dan platform pengkomputeran yang disatukan dengan enjin inferensi proprietari. Algoritma penderiaan gabungan sensor boleh mencapai pengesanan sasaran yang tepat hampir 220 meter.

Enjin inferensi menggunakan kaedah pembelajaran mendalam untuk mengoptimumkan sumber pengkomputeran, supaya algoritma dapat berjalan dengan cekap dan stabil pada platform pengkomputeran kos rendah dan berkuasa rendah. Oleh itu, Driver 2.0 akan berharga $3,000 untuk pembuat kenderaan yang dihasilkan secara besar-besaran, sebuah algoritma yang dapat berfungsi dengan dua hingga lima lidar keadaan pepejal untuk memenuhi keperluan penyesuaian pembuat kenderaan.

Kerangka undang-undang dan peraturan terkini sesuai dengan perkembangan industri pemanduan autonomi dan dianggap sebagai permulaan kepada pengeluaran besar-besaran dan pengkomersialan kenderaan autonomi.

Peraturan kereta bersambung pintar pertama di China dikeluarkanYang dikeluarkan oleh kerajaan Shenzhen akan berlangsung pada 1 Ogos ini. “Peraturan” menetapkan perlunya pendaftaran kenderaan pintar yang saling berkaitan dan penggunaannya di jalan raya, dan menjelaskan penentuan tanggungjawab dalam kemalangan jalan raya yang disebabkan oleh pemanduan autonomi.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri Deeproute.ai bekerjasama dengan Deppon Express

Sekiranya terdapat pemandu di dalam kereta memandu sendiri, pemandu akan bertanggungjawab. Sekiranya kereta itu benar-benar tanpa pemandu, pemiliknya akan bertanggungjawab. Sekiranya kemalangan itu disebabkan oleh kecacatan pada kenderaan, pemilik boleh mendapatkan pampasan daripada pengeluar kenderaan.

Pemanduan autonomi telah berkembang pesat di China dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Shenzhen menunjukkan bahawa pendapatan industri kereta pintar dijangka mencapai 200 bilion yuan ($29.62 bilion) pada tahun 2025.