DHgate mendorong perdagangan sosial rentas sempadan dengan alat SaaS yang dinamakan semula MyyShop

DHgate, syarikat e-dagang rentas sempadan terkemuka di China, mengumumkan pada bulan Jun bahawa ia akan meletakkan semula MyyShop sebagai perisian perniagaan sosial sehenti sebagai perkhidmatan (platform SaaS). Syarikat itu percaya bahawa e-commerce menjadi lebih berpecah belah kerana pengguna Gen Z semakin banyak berbelanja secara langsung di platform media sosial.

“Menjelang 2025, industri perdagangan sosial global akan berkembang tiga kali lebih cepat daripada e-dagang tradisional, mencapai $1.2 trilion,” kata Diane Wang, pengasas, ketua dan CEO DHgate, memetik laporan yang dikeluarkan pada bulan Januari oleh firma perunding Accenture.

E-commerce telah melalui tahap PC, mudah alih dan sosial.Kemunculan Generasi Z telah mendorong model perniagaan baru yang memenuhi pasaran khusus dan keperluan unik. Kami melihat pertumbuhan yang kuat dalam model baru ini, termasuk pertumbuhan ekonomi pencipta dan e-dagang sosial di seluruh dunia, dan Gen Z memainkan peranan penting dalam ledakan perdagangan sosial pengguna dan transaksi yang dapat diramalkan, tambah Wang.

Kira-kira 55.5 peratus pengguna rangkaian sosial Gen Z dewasa berbelanja di platform sosial di Amerika Syarikat, menurut eMarketer.

“Untuk menjalankan perniagaan, anggota Gen Z mungkin tidak memilih untuk mendirikan kedai di pasar pekat tradisional seperti eBay atau Amazon. Mereka mungkin memilih bidang baru di platform media sosial,” kata Wang, seorang veteran e-dagang.

“Gen Z mempunyai banyak pencipta kandungan tempatan yang mungkin tidak tahu bagaimana e-dagang tradisional berfungsi tetapi telah mengumpulkan banyak pengikut, dan MyyShop ada di sana, menawarkan pelbagai alat untuk membantu mereka mengubah pengaruh mereka menjadi perniagaan yang baik,” jelasnya.

Alat SaaS terkini yang direka untuk pemain perdagangan sosial

Dilancarkan pada tahun 2020 dengan ciri penciptaan kedai dalam talian utama dan perkhidmatan dropship untuk membantu orang berpengaruh mengewangkan lalu lintas domain peribadi mereka, MyyShop kini mempunyai ciri baru.

MyyShop telah melancarkan alat analisis video pendek untuk membantu pengguna mengenal pasti trend dan memilih produk yang tepat. Dalam sistem ini, penjual (seperti penjual produk rumah) boleh mencari influencer mengikut kategori produk atau negara. Sistem ini dapat memadankan produk dengan influencer yang tepat dengan menganalisis metrik seperti seberapa kerap produk berkomunikasi dengan pengikutnya dan kadar penukaran khalayak-pembeli bersejarah, kata Wang.

MyyShop juga telah membina platform perniagaan dan e-pembelajaran livestream end-to-end. “Platform e-pembelajaran kami membantu orang yang berpengaruh belajar bagaimana mengubah pengaruh mereka menjadi wang tunai, dan pada masa yang sama membantu kami memperluas pengaruh kami kepada orang yang berpengaruh di seluruh dunia,” kata Wang. MyyShop kini mempromosikan lebih daripada empat juta produk dan bekerjasama dengan lebih daripada 1.66 juta influencer dalam talian berdaftar di seluruh dunia.

Di samping itu, di dalam MyyShop, terdapat platform pemasaran rentas sempadan yang menyediakan pelbagai penyelesaian, dari pemasaran afiliasi influencer hingga pengiklanan saluran omni “satu klik”.

DHLink, platform logistik pintar di bawah DHgate Group sejak 2014, juga telah disatukan ke MyyShop untuk menyediakan penyelesaian rantaian bekalan dan perkhidmatan pergudangan dari hujung ke hujung yang cekap. Ketua Perniagaan Logistik DHGate (DHGate) Oliver Wan berkata, DHLink, yang disokong oleh sistem kecerdasan buatannya dan rangkaian global lebih daripada 200 rakan kongsi di seluruh dunia, dapat memberitahu pengguna sama ada untuk menghantar produk terus ke luar negara atau menghantarnya terlebih dahulu ke gudang luar negara DHGate berdasarkan analisis data, seperti berat dan harga barang, menunggu pembeli membuat pesanan dan kemudian menghantar produk ke destinasi. DHLink juga menyediakan status logistik setiap lima jam, yang membolehkan penjual melihat di mana barang mereka berada. “Untuk mengurangkan kos logistik, kami melancarkan projek portfolio pakej DHgate,” kata Oliver Wan. Dalam projek ini, sistem kami menganalisis data pesanan di platform kami untuk memilih pesanan yang berbeza dari pembeli yang sama di alamat yang sama dalam tempoh tertentu, seperti 24 jam, dan menggabungkan pakej lain ke dalam satu pakej untuk penghantaran, yang dapat mengurangkan kos penghantaran sebanyak 10% hingga 20%.

Perdagangan sosial adalah peluang untuk pasaran baru muncul

Walaupun Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Perancis dan Australia adalah lima pasaran teratas untuk DHgate, syarikat itu juga berkembang pesat di pasaran baru muncul. Sebagai contoh, MyyShop telah memperoleh lebih daripada 100,000 pengguna berdaftar di Afrika sahaja.

“Anda mungkin tidak pernah menyangka bahawa pemenang pertandingan keusahawanan’Her Power’ Women’s Wired APEC kedua adalah wanita dari Nigeria, yang menonjol dari ratusan peserta,” kata Wang. Dalam pertandingan yang dianjurkan pada bulan Januari oleh Majlis Penasihat Perniagaan APEC, Women’s Connection APEC dan DHgate, para peserta perlu mengesyorkan produk kepada kenalan dan pengikut mereka di rangkaian sosial arus perdana, termasuk Twitter, Instagram, Facebook, TikTok dan blog peribadi, dengan penjualan terbesar akan menjadi pemenang utama.

“Dengan bidang baru dan peraturan permainan baru, pasar baru muncul, walaupun infrastrukturnya kurang matang, memiliki kesempatan untuk melampaui ekonomi maju, kerana teknologi secara dramatis menurunkan ambang bagi semua orang untuk berpartisipasi dalam perdagangan sosial,” kata Wang, yang mengasaskan DHgate pada tahun 2004, sebelum istilah “e-dagang rentas sempadan”.

Selain Afrika, Wang menjangkakan MyyShop akan menyaksikan pertumbuhan pesat di Asia Tenggara.

Menurut laporan Mei oleh Consumer News and Business Channel (CNBC), rakan pengasas Jungle Ventures, Amit Anand meramalkan peluang pertumbuhan yang besar di Asia Tenggara kerana ekosistem e-dagang di sana masih dalam “fasa yang sangat baru muncul”.

Seperti Wang, Anand percaya bahawa perdagangan sosial mempunyai potensi “jauh lebih besar” daripada e-dagang tradisional, dan alat digital yang berguna dapat menjadi faktor utama dalam mengubah potensi itu menjadi kenyataan.

Dia mengatakan kepada US Consumer News and Business Channel, “Jika anda ingin menembusi kekuatan Internet ke setiap pelosok wilayah ini, bekerjasama dengan influencer tempatan dan ejen tempatan, membawa teknologi kepada mereka adalah satu-satunya cara.”

Lihat juga:Peluang dan Cabaran Menghadapi E-dagang Merentas sempadan China-Temu ramah dengan Diane Wang, Pengasas DHGate