Dilaporkan bahawa Xiaomi Automobile akan menetap ibu pejabat dan kilang pertamanya di Beijing

Ibu pejabat Xiaomi dan kilang kereta pertama telah menetap di Beijing, lapor Auto Business Review pada hari Selasa. Xiaomi belum mengeluarkan respons terhadap berita tersebut.

Sejak Xiaomi mengumumkan penubuhan perniagaan pembuatan kereta pada akhir bulan Mac, lokasi ibu pejabat dan kilang pemula telah menarik banyak perhatian. Sebelumnya dilaporkan bahawa Xiaomi Motors akan menetap di Shanghai dan melakukan penyelidikan dan pengembangan kenderaan secara tempatan. Selain Beijing dan Shanghai, kota-kota lain termasuk Wuhan, Hefei, dan Xi’an juga dilaporkan “secara aktif memperjuangkan projek pembuatan kereta Xiaomi.”

Lihat juga:Pemerintah Wuhan berusaha menarik projek pembuatan kereta Xiaomi

Sebagai tambahan kepada isu bandar tuan rumah, bagaimana syarikat elektronik terkemuka merancang untuk membuat kereta juga menarik banyak perhatian. Pandaily melaporkan bahawa Lei Jun, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, sering mengunjungi Changan Automobile, GAC Automobile, SAIC-GM-Wuling, Great Wall Motors dan syarikat kereta lain sejak April, dan mengeluarkan sejumlah besar maklumat pengambilan pekerja.

Namun, Lei Jun sendiri tidak mengungkapkan maklumat lebih lanjut, tetapi hanya menyiarkan “Notis Pengambilan Jabatan Automotif Xiaomi” di Weibo. Dalam ucapan tahunan ulang tahun ke-11 Xiaomi yang diadakan pada 10 Ogos, Lei Jun tidak menyebut mengenai perniagaan pembuatan kereta.

Lihat juga:Ketua Xiaomi Lei Jun mengeluarkan ucapan tahunan “Impian Saya, Pilihan Saya”

Beberapa penganalisis percaya bahawa “keyakinan” Lei Jun untuk memasuki industri automotif tidak dapat dipisahkan dari prestasi kuat Xiaomi di pasaran telefon bimbit.

Laporan kewangan yang dikeluarkan oleh Xiaomi menunjukkan bahawa pendapatan tahunan syarikat pada tahun 2020 adalah 245.9 bilion yuan (37.9 bilion dolar AS), peningkatan yang ketara sebanyak 19.4% berbanding tahun 2019. Pada suku pertama 2021, jumlah pendapatan Xiaomi mencapai 76.9 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 54.7%. Keuntungan bersih yang disesuaikan adalah 6.1 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 163.8%.

Syarikat penyelidikan antarabangsa IDC menyatakan dalam laporan suku kedua 2021 bahawa penjualan telefon bimbit Xiaomi telah melampaui Apple, menjadi pengeluar telefon pintar kedua terbesar di dunia untuk pertama kalinya.

Namun, berbeza dengan laporan kewangan yang sangat baik ini, prestasi harga saham Xiaomi biasa-biasa saja. Pada 31 Mac, dipengaruhi oleh berita mengenai perniagaan pembuatan kereta Xiaomi di masa depan, harga saham Xiaomi dibuka 2.54% lebih tinggi, yang pernah meningkat hampir 6% semasa sesi intraday, tetapi kemudian jatuh dengan ketara. Harga penutupan pada hari itu adalah 25.75 dolar Hong Kong (3.31 dolar AS), naik hanya 0.59%.

Pada penutupan perdagangan pada 16 Ogos, Xiaomi dijual di Bursa Saham Hong Kong pada harga 24.85 dolar Hong Kong sesaham, dengan nilai pasaran sekitar 623.377 bilion dolar Hong Kong.