Dingdong Maicai menambah modal berdaftar sebanyak 4.5 bilion yuan, dan perkhidmatan basikal bersama termasuk dalam ruang lingkup perniagaan

Platform Pertanyaan Perniagaan CinaSky Eye CheckPada hari Selasa, Shanghai Yibaomi Network Technology Co., Ltd., pengendali platform e-dagang makanan segar Dingdong Maicai, mengubah maklumat pendaftaran industri dan komersialnya pada 24 Januari. Modal berdaftar meningkat daripada 3.5 bilion yuan (AS $553 juta) kepada 8 bilion yuan (AS $1.26 bilion), peningkatan sebanyak 128.6%. Di samping itu, ruang lingkup perniagaan syarikat merangkumi bidang baru seperti perkhidmatan perkongsian basikal, perundingan pengurusan korporat, dan aktiviti bersiar-siar.

Dingdong Shopping ditubuhkan pada Mei 2017. Kategori komoditi utama yang tersedia untuk dipilih di platform termasuk sayur-sayuran, produk soya, buah-buahan, daging, unggas dan telur, produk akuatik, makanan laut, beras, mi, biji-bijian dan minyak.

Perkhidmatannya kini meliputi Shanghai, Beijing, Shenzhen, Hangzhou, Suzhou dan bandar-bandar lain di seluruh negara. Laman web rasmi bank menunjukkan bahawa pada tahun 2020, pendapatan tahunan melebihi 14 bilion yuan, lebih daripada 850 gudang telah dibina, dan jumlah pesanan harian mencapai 850,000.

Walau bagaimanapun, menurutLaporan kewangan yang dikeluarkan oleh syarikat, Prestasi Dingdong Shopping tahun lalu tidak optimis. Pada suku ketiga 2021, kerugian bersih Dingdong Shopping adalah 2.011 bilion yuan, meningkat 142.66% daripada 829 juta yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020. Laporan kewangan menunjukkan bahawa pada tiga suku pertama 2021, syarikat itu mengalami kerugian terkumpul sebanyak 5.333 bilion yuan.

Lihat juga:Platform runcit China Dingdong Maicai mengumumkan rancangan pembelian semula saham bernilai AS $30 juta

Di samping itu, pada bulan Disember 2021,Khabar angin pemberhentian dalaman di Dingdong ShoppingBeredar di pasaran. Sebilangan pekerja mendedahkan di platform media sosial bahawa pemotongan pekerjaan di sektor teras seperti perolehan, algoritma dan teknologi berkisar antara 20 hingga 50 peratus. Dingdong Maicai menjawab bahawa semua perniagaan syarikat beroperasi seperti biasa, dan sebarang perubahan adalah penyesuaian skala kecil biasa terhadap sumber organisasi syarikat.