Dingdong Shopping mengeluarkan laporan penggunaan tahunan: penjualan 3R meningkat 300%

Syarikat rantaian bekalan makanan segar Dingdong Maicai baru-baru ini mengeluarkan “Laporan Trend Pengguna 2021“. Laporan ini menunjukkan keadaan hidup orang muda hari ini dan kemungkinan trend perbelanjaan pada tahun yang akan datang, dan menawarkan beberapa idea tentang bagaimana untuk memenuhi keperluan pengguna dengan lebih baik.

Produk dan perkhidmatan 3R berkualiti tinggi (khususnya, siap dimasak, panas dan siap dimakan) sudah menjadi penyelesaian biasa di bawah keadaan kerja dan kehidupan orang muda yang umumnya bertekanan tinggi.

Menurut Dingdong Maicai, pada tahun 2021, penjualan 3R telah meningkat 300% dibandingkan dengan tahun 2020, dan pesanan 3R menyumbang lebih dari 40% dari semua pesanan. Di samping itu, lebih daripada 70% pengguna yang membeli produk dan perkhidmatan 3R adalah di bawah umur 35 tahun. Dari segi masa, pesanan 3R pada hari kerja dan hujung minggu masing-masing menyumbang 66% dan 34%.

Di Dingdong Shopping, 3R merangkumi hidangan bersih yang boleh dibaca dan dimasak, dipotong dan dibasuh, selain hidangan daging yang dihasilkan secara bebas, yang boleh dimakan setelah membongkar dan dipanaskan semula.

Hidangan 3R kini dianggap mewah dan biasanya mampu memberikan rasa yang serupa dengan yang terdapat di restoran. Malah pilihan makan seperti periuk panas boleh dilakukan di rumah. Dingdong Shopping melancarkan “Dingdong Dahanguan” khusus untuk pengguna yang menginginkan periuk panas di rumah. Pada bulan September tahun lalu, siri ini pertama kali melancarkan 18 periuk panas berperisa dan pelbagai item/kombinasi menu yang fleksibel. Hidangan ini mudah dan cepat dimasak, memastikan kesegaran makanan dan kesucian bahan-bahan.

Laporan itu menunjukkan bahawa pengguna Dingdong Shopping kini mempunyai permintaan yang lebih tinggi untuk makanan yang selamat dan dapat dikesan, yang telah menjadi prinsip bagi syarikat untuk mengembangkan produk yang pelbagai dan berbeza.

Pada tahun 2021, skala pembelian runcit langsung Dingdong dan penjualan makanan organik ke Hong Kong akan tetap tinggi. Bahagian penuaian langsung di kawasan pengeluaran segar hampir 80%, dan penjualan organik dan sayur-sayuran ke Hong Kong meningkat sebanyak 121%.

Lihat juga:Dingdong Maicai menafikan khabar angin pemberhentian dalaman

Tahun lalu, Dingdong Shopping juga membuat kategori untuk “Baoma Research and Selection”, yang bermaksud pilihan khas untuk ibu bapa bayi. Dengan label baru,.Syarikat telah mencadangkan piawaian akses produk yang lebih ketat dan lebih tinggi. Pada masa ini, kadar pembelian semula produk terpilih Baoma telah melebihi 45%, dan harga seunit tertinggi setinggi 91 yuan.

Selain itu, bunga, yang merupakan salah satu perniagaan utama Dingdong Shopping pada tahun 2021, juga telah diakui oleh sebilangan besar pengguna. Laporan itu menunjukkan bahawa Dingdong Shopping mengirim lebih dari 180 juta bunga kepada 5 juta keluarga tahun lalu.