DJI melancarkan drone ringan Avata

Pada petang 25 Ogos, pengeluar drone yang berpangkalan di Shenzhen DJI secara rasmi mengumumkanDJI Avata Light UAV, bermula pada 3499 yuan ($510).

DJI Avata (Kredit gambar: DJI)

DJI Avata adalah drone kecil dengan penutup pelindung bilah. Beratnya sekitar 410 gram dan ukurannya 180 × 180 × 80 mm. Jenama itu mengatakan bahawa peranti itu lasak dan masih boleh terbang dengan normal selepas sedikit perlanggaran. Menyokong persepsi halangan ke bawah, membolehkannya terbang dengan fleksibel dalam pelbagai senario.

Dari segi penggambaran, DJI Avata dilengkapi dengan sensor 1/1.7 inci 48MP f/2.8, menyokong menembak 155 video 4K/60fps sudut ultra lebar, dan mempunyai RockSteady dan HorizonSteady. Menyokong jarak penghantaran maksimum 10 kilometer, masa hover maksimum 18 minit, penyimpanan 20GB.

DJI Goggles 2 (Sumber gambar: DJI)

Bagi pengguna baru, DJI Avata mempunyai kacamata dan alat kawalan jauh yang membolehkan mereka mengawal drone melalui somatosensori dan mengawal arah penerbangan dengan hanya memutar pergelangan tangan. Menekan pencetus pendikit dapat mengawal kelajuan penerbangan ke depan, dan melayang dapat dicapai dengan hanya melonggarkan tangan pengguna. Mudah dikawal dan cepat bermula. Ia serasi dengan DJI Goggle 2 dan DJI FPV Goggle V2, dan juga menyokong DJI FPV Remote Control 2 dan DJI Motion Controller.

Pengawal gerakan DJI (sumber gambar: DJI)

DJI juga memperkenalkan DJI Goggles 2, yang menyokong fungsi pengesanan kepala dan beratnya hanya 290 gram. Mereka 30% lebih ringan daripada kacamata DJI FPV V2. Topeng lembut dan sesuai dengan wajah, yang sangat meningkatkan masalah kebocoran cahaya.

Lihat juga:Jenama automotif China Baojun melancarkan 2023 Baojun Kiwi EV yang dilengkapi dengan sistem DJI

DJI Huiyan 2 menggunakan teknologi paparan Micro-OLED, dilengkapi dengan dua skrin 1080P, dan mempunyai cip pemprosesan video bebas. Mereka juga dilengkapi dengan unjuran skrin tanpa wayar Wi-Fi dan menyokong perisian audiovisual arus perdana menggunakan protokol DLNA.

Di samping itu, DJI Goggle 2 menyokong penyesuaian diopter dari 200 darjah hyperopia hingga 800 darjah miopia. Bagi pengguna yang mempunyai astigmatisme atau berada di luar julat pembetulan diopter asal, mereka boleh memadankan kanta yang sesuai untuk penglihatan peribadi dan memasukkannya ke dalam bingkai cermin pembetulan penglihatan yang dilampirkan.