Douyin akan memberikan ganjaran tunai untuk promosi membeli-belah langsung AS

Saluran media e-dagang ChinaFijiphilippines. kgmMelaporkan pada hari Isnin bahawa aplikasi perkongsian video popular Douyin telah melancarkan insentif rakan membeli-belah yang disebut “Apollo” untuk mendorong membeli-belah secara langsung melalui platform AS. Kempen ini akan dilancarkan secara rasmi pada 14 Februari tahun ini.

Laporan menunjukkan bahawa dari 14 Februari hingga 27 Februari, semua akaun rasmi di Amerika Syarikat yang termasuk dalam projek “TikTok Shopping Partners” dapat mengambil bahagian dalam aktiviti insentif, dan akaun pedagang individu tidak dapat ditambahkan buat sementara waktu. TikTok akan memberikan insentif tunai yang sesuai kepada lima akaun teratas berdasarkan kedudukan UV produk (paparan pengguna mandiri) semasa acara tersebut. Jumlah hadiah wang tunai boleh mencecah $10,000.

Menurut dokumen polisi insentif TikTok, akaun ejen yang mengambil bahagian perlu menghantar maklumat hosting mengenai siapa yang akan melakukan pembelian langsung pada jadual yang ditetapkan semasa acara tersebut. Di samping itu, akaun jangkar perlu memastikan “aktiviti siaran langsung TikTok yang berkesan” selama lebih dari 14 jam, iaitu, jangkar siaran langsung perlu memaparkan dan menerangkan produk, dan dapat membimbing pengguna untuk membuat pesanan di TikTok itu sendiri atau saluran lain yang dibenarkan.

“Pasaran sasaran acara ini adalah Amerika Syarikat, yang bertujuan untuk mengembangkan perniagaan e-dagang langsung TikTok domestik. Rebat untuk nilai barang kasar (GMV) akan dipindahkan melalui akaun bank dalam 20 hari bekerja selepas acara tersebut,” kata syarikat itu. Seorang pembekal Douyin menambah, “Sekiranya tuan rumah menutup saluran siaran langsung hanya untuk mengumpulkan masa siaran langsung, atau tidak memperkenalkan atau menjual barang, dia akan diberi amaran oleh platform. Tingkah laku seperti mengklik pertanian dan kadar pengembalian wang yang tinggi juga Akan dikesan oleh Douyin.”

Lihat juga:Pesaing Douyin Kuaishou menetapkan jumlah produk e-dagang pada $152 bilion

Sebelumnya, TikTok telah melaksanakan sejumlah program insentif e-commerce live streaming di UK untuk mempromosikan kedai TikToknya. Ini menyediakan polisi pengecualian komisen untuk pedagang baru dan pengurangan pesanan dan pengecualian barang, yang setara dengan pengecualian barang untuk pedagang. Pada persidangan e-dagang rentas sempadan pertama TikTok yang diadakan pada akhir Disember 2021, platform ini menunjukkan bahawa dalam lima tahun akan datang, perniagaan e-dagangnya akan memasuki pasaran global utama.