Douyin bekerjasama dengan ZTO Express dan YTO Express untuk menguji perkhidmatan penghantaran ekspres

Planet teknologiDouyin, platform perkongsian video pendek terkemuka, baru-baru ini menguji perkhidmatan kurier yang disebut “Yinzunda,” menurut laporan pada hari Rabu. Tujuan produk baru adalah untuk menyelesaikan masalah nombor hubungan telefon, penghantaran dari pintu ke pintu, dan sikap perkhidmatan yang lemah dalam perkhidmatan penghantaran pakej tradisional.

Platform ini menggariskan hak dan kepentingan pedagang, termasuk: penghantaran dari pintu ke pintu, penghantaran keutamaan, pampasan aduan pelanggan, penghantaran bungkusan keutamaan, perkhidmatan pelanggan 1-ke-1, dll. Perkhidmatan ini membantu mengurangkan kadar pulangan barang kerana logistik dan meningkatkan kadar pembelian semula pengguna.

Pada masa ini, syarikat ekspres yang menyokong perkhidmatan ini termasuk Zhongtong Express, YTO Express dan Yunda Express. Lebih banyak syarikat dijangka bergabung pada masa akan datang. Perkhidmatan “Yinzunda” juga menunjukkan bahawa “penyedia penghantaran bungkusan berjanji untuk mengirim barang ke pintu pelanggan, kecuali ketika pengguna meminta bungkusan itu diterima oleh platform pihak ketiga atau alamat pengguna terlalu jauh.”

Menurut laporan “Technology Planet”, Douyin ByteDance melancarkan perkhidmatan penghantaran rumah seawal 4 Disember 2021.

Kadar kurier adalah 0.8 yuan ($0.13) setiap pesanan, tetapi syarikat hanya mengenakan bayaran untuk percubaan kurier pertama. Sekiranya syarikat kurier gagal memenuhi perkhidmatan yang dijanjikan dan pelanggan mengadu, syarikat akan membayar pedagang 5 yuan setiap pesanan.

Lihat juga:Bekas naib presiden 37games bergabung dengan ByteDance sebagai ketua strategi ekologi Douyin