Douyin dan iQiyi bersetuju untuk kerjasama pelesenan kandungan

Pada 19 Julai, iQiyi, platform media streaming video yang disokong oleh Baidu, dan Douyin, aplikasi video pendek ByteDance, mengumumkan kerjasama baruKedua-dua pihak akan bersama-sama meneroka penciptaan sekunder dan promosi kandungan video panjang.

Menurut transaksi tersebut, iQiyi akan melesenkan kandungan video panjang dengan hak penyebaran rangkaian maklumat dan kebenaran semula dalam aset kandungannya kepada Douyin untuk pembuatan video pendek. Kedua-dua pihak mencapai perjanjian terperinci mengenai bentuk kerja derivatif seperti tafsiran video pendek, pemotongan campuran, dan slicing, dan bersama-sama akan mempromosikan penggunaan standard kandungan video panjang oleh hak harta intelek.

Di masa depan, pengguna Douyin, Xigua Video, Toutiao dan platform lain di bawah Douyin Group dapat membuat banyak karya berlesen termasuk “Light Up” untuk kali kedua.

Gong Yu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif iQiyi, percaya bahawa kerjasama ini merupakan langkah penting bagi kedua-dua pihak untuk menghormati dan melindungi hak harta intelek dan meneroka kerjasama win-win. Dipercayai bahawa transaksi ini akan membantu mengoptimumkan ekologi industri video dalam talian, memperluas saluran kerjasama, mencipta lebih banyak nilai, dan mencapai situasi win-win bagi platform, pencipta, dan pengguna.

Lihat juga:Douyin mula meneroka model penghantaran makanan baru

Zhang Kai, Ketua Pegawai Eksekutif Douyin Group, mengatakan bahawa pencipta filem dan televisyen adalah bahagian penting dalam ekologi kandungan Douyin. Kedua-dua pihak akan berusaha untuk memberikan penyelesaian yang lebih baik kepada industri.

Pada 17 Mac tahun ini, Douyin mengumumkan bahawa ia telah menjalin kerjasama dengan Sohu.com dan diberi kuasa untuk membuat hampir semua karya filem dan televisyen sendiri dan pelbagai rancangan, termasuk “Doktor Forensik Qin”,” Time Fleet”, dan “Mysterious Love”. Platform Douyin dan penggunanya kini dapat mengedit, mengatur atau menyesuaikan karya filem dan televisyen ini dalam jangka masa lima minit.