E-commerce Kuaishou mengadakan persidangan promosi pelaburan buku dan pendidikan untuk menyokong rakan kongsi

Pada 25 Jun, syarikat video pendek China Kuaishou mengadakan persidangan promosi pelaburan untuk industri buku dan pendidikan di Beijing, dan mengumumkan rancangan sokongan dan latihan perniagaan industri.

Kuaishou akan melancarkan kebijakan yang sesuai dari segi kedudukan akaun, kandungan, paparan halaman, operasi, dan lain-lain untuk menyokong kemampuan pengembangan dan pengewangan media dan pedagang streaming. Antaranya, Kuaishou melancarkan fasa pertama rancangan sokongan kerjasama pelaburan “tahap roket”,   Bagi perniagaan yang ingin meningkatkan kecairan operasi dan perniagaan dengan cepat.

Kuaishou, yang bermula sebagai platform video pendek dan siaran langsung, mempercepat susun atur pendidikannya. Syarikat pendidikan dalam talian China Spark Education menerima pelaburan modal pusingan D + AS $30 juta dari Kuaishou selepas Festival Musim Bunga pada awal tahun ini.

Lihat juga:Teknologi pesaing TikTok Kuaishou memenangi hak penyiaran untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022

Industri buku dan pendidikan dengan cepat menjadi titik pertumbuhan menegak baru untuk e-dagang Kuaishou. Menurut data rasmi Kuaishou, pada bulan yang berakhir pada 20 Jun, jumlah buku, penjual pendidikan dan pembeli di rangkaian Kuaishou masing-masing meningkat 317% -307% dan 516% dari tahun ke tahun.

Pada suku pertama tahun ini, pengguna aktif harian aplikasi dan program mini Kuaishou China mencapai 379.2 juta. Hingga akhir bulan Mac, jumlah pengguna yang menjana pendapatan di platform Kuaishou dalam 12 bulan terakhir mencapai 24 juta, dan Kuaishou saling mengikuti lebih dari 11 bilion pasang pengguna.