Eksekutif Huawei dan Xiaopeng menyatakan pandangan mereka mengenai pembangunan kenderaan elektrik

Pada hari Sabtu, Pameran Auto Antarabangsa Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area 2022 dibuka di bandar Shenzhen di selatan China. Mesyuarat rasmi yang diadakan sebagai sebahagian daripada acara itu dihadiri oleh Pengarah Urusan Huawei dan Ketua Pegawai Eksekutif Unit Perniagaan Terminal, Yu Zhihui, dan Pengasas Xiaopeng Motors, He Xiaopeng.

Richard Yu secara terang-terangan mengatakan bahawa era kenderaan bahan bakar tulen akan segera berakhir, membeli kenderaan bahan bakar sekarang seperti membeli telefon bimbit biasa di era telefon pintar. Yu bahkan mengatakan bahawa kenderaan elektrik AITO M7 yang dikembangkan oleh Huawei dengan kerjasama Seres akan mengatasi kenderaan mewah seperti Toyota Elfa dan Lexus LM.

Walau bagaimanapun, pelancaran AITO M7 terpaksa ditangguhkan kerana wabak yang berterusan. Ia dijangka akan dilancarkan secara rasmi pada akhir bulan Jun, dan kumpulan penghantaran pertama akan dicapai pada akhir bulan Julai. Versi elektrik Alto M5 akan tersedia pada bulan September. Richard Yu berjanji untuk “berusaha untuk menjadikan AITO M5 elektrik tulen dapat diakses oleh semua orang pada bulan Oktober.”

Dia Xiaopeng, ketua Xiaopeng Motors, menjawab setelah mendengar ucapan Yu Jiawei mengenai AITO M7: “Yu Jiawei mengatakan model M7 akan mengatasi kereta mewah. Saya tertanya-tanya apa yang akan dia katakan mengenai kereta yang disokong Huawei seterusnya”?

Dalam ucapannya, He Xiaopeng menyatakan pandangannya mengenai syarikat kereta tradisional, syarikat permulaan EV, dan syarikat memandu sendiri. Dia percaya bahawa pemanduan autonomi perlu merangkumi setiap pengalaman memandu setiap hari, sambil menambah bahawa pemanduan autonomi China adalah yang paling maju di dunia.

Lihat juga:Pengasas Xiaopeng meminta pemulihan bekalan cip automotif

Dia juga mendedahkan bahawa Xiaopeng akan memberi pengguna juruterbang berpandu navigasi bandar (CNGP) tahun ini setelah memperoleh persetujuan yang relevan seperti peta definisi tinggi bandar berketepatan tinggi (HD-Map). Aplikasi CNGP meluas dari lebuh raya ke jalan bandar.

Mengenai kebimbangannya mengenai kekurangan cip yang dimuat naik di media sosial, beliau berkata, beberapa agensi kerajaan tampil membantu. Walau bagaimanapun, sebilangan orang melancarkan cip komputer bernilai kurang dari 10 yuan dengan harga lebih dari 1,000 yuan.

Pada langkah seterusnya, selain memperkuat kerjasama pembekal, dia mengatakan bahawa lebih penting bagi syarikat kereta untuk membina pasukan yang kuat dan meningkatkan teknologi berdasarkan bekalan cip dalam beberapa bulan.