Eksekutif Oppo menafikan spekulasi orang ramai mengenai kemungkinan pengeluaran kereta

Sebagai tindak balas kepada laporan sebelumnya mengenai kemasukan Oppo ke dalam bidang automotif, Liu Bo, presiden Oppo China, menegaskan bahawa “syarikat itu tidak perlu menghasilkan kenderaan lengkap.”


Baru-baru ini, media utama telah melaporkan bahawa pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Oppo, Chen Mingyong mengetuai pasukan untuk mempersiapkan pembinaan kereta dan mengunjungi institusi berkaitan seperti China Automobile Research Institute. Dia juga berbual dengan Zhu Wei, presiden bahagian kereta penumpang CATL, selama beberapa jam.


Oppo memohon untuk mendaftarkan tanda dagangan yang disebut “OCAR”, yang bermaksud kereta Oppo, untuk diklasifikasikan secara rasmi sebagai instrumen saintifik, menurut maklumat dari pangkalan data korporat China Tianyan Check.


Dalam senarai 100 permohonan paten pemanduan autonomi teratas di China pada tahun 2021, Oppo memohon 128 paten, berada di kedudukan ke-41.


“Pada masa ini, kami berusaha mengkaji industri automotif, tetapi kami lebih fokus pada telefon bimbit. Kami tidak pasti sama ada kami akan memasuki kenderaan elektrik. Masa akan memberitahu kami bagaimana keadaan sebenarnya,” kata Bo Liu kepada Tencent News.


Ditubuhkan pada tahun 2004, Oppo berkomitmen untuk menyediakan pelanggan dengan telefon pintar yang paling maju dan canggih, peralatan audio-visual kelas atas dan produk dan perkhidmatan Internet mudah alih, meliputi China, Amerika Syarikat, Rusia, Eropah, Asia Tenggara dan pasaran lain.


Produk unggulan “Find” OPPO sangat popular di kalangan pengguna domestik dan asing.
Menurut data yang dikeluarkan oleh Strategy Analytics, jumlah penghantaran telefon pintar 5G global pada suku pertama tahun ini mencapai 135.7 juta unit, di mana Apple menduduki tempat pertama dengan 40.4 juta unit dan Oppo menduduki tempat kedua dengan 21.5 juta unit.


“Sekarang perniagaan telefon bimbit OPPO berkembang dengan stabil. Persaingan dalam dekad berikutnya akan lebih komprehensif, dengan pengurusan, teknologi, estetika dan nilai,” kata Liu dalam wawancara itu, sambil menambah bahawa “pasaran telefon bimbit kelas atas akan menjadi fokus utama kami di masa depan”.

Lihat juga:Xiaomi akan menyediakan lebih daripada 110 juta saham untuk mengekalkan bakat


XiaomiPembuat telefon pintar China mengumumkan pada bulan Mac bahawa ia akan melabur 10 bilion yuan untuk membina kenderaan elektriknya sendiri. Gergasi telefon pintar lain  Huawei  Mengatakan pada bulan Mac bahawa ia tidak mempunyai rancangan untuk membina kereta. Sebaliknya, syarikat itu bertujuan untuk memberi tumpuan kepada teknologi maklumat dan komunikasi dan menyediakan komponen tambahan untuk kereta pintar untuk membantu OEM automotif membina kereta yang lebih baik.