Envision Digital Mendapat $210 Juta dalam Pusingan Siri A

Envision Digital, sebuah syarikat teknologi hijau yang berpusat di Singapura, mengumumkan pada hari SelasaPembiayaan Siri A berjumlah AS $210 juta telah selesai, yang diketuai oleh Sequoia China dan disokong oleh dana kekayaan berdaulat Singapura GIC.

Pusingan dana ini akan digunakan untuk pengembangan global syarikat, meneroka rakan strategik baru dan memenuhi sasaran pelepasan sifar jangka panjangnya.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Envision Digital adalah sebuah syarikat di bawah Envision Group yang terlibat dalam teknologi rendah karbon dan AloT. Envision Digital mengatakan bahawa sistem operasi teknologi proprietari menghubungkan dan menguruskan lebih daripada 200 juta peranti pintar dan 400 gigawatt aset tenaga di seluruh dunia. Sistem ini boleh memantau dan menguruskan penggunaan tenaga semasa pengeluaran tenaga boleh diperbaharui dan operasi peralatan, dengan itu mengurangkan jejak karbon. Pada masa ini, sistem ini telah menjadi platform IoT pintar terbesar di dunia dalam bidang tenaga baru.

Envision Digital baru-baru ini mencapai perjanjian kerjasama dengan pemaju solar Lightsource bp dan firma perunding Mott MacDonald untuk membantu Lightsource mencapai sasaran pelepasan sifar bersihnya.

Di samping itu, Envision Digital akan melaksanakan strategi “Global Zero Emission Technology Partnership” yang dirumuskan oleh Envision Group. Hari Bumi tahun lalu, Zhang Lei, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Envision Group, mengumumkan bahawa syarikat itu merancang untuk mencapai peneutralan karbon di firma itu pada akhir 2022 dan peneutralan karbon di seluruh rantaian nilai pada akhir 2028.

Pada bulan April tahun ini, Envision Group melancarkan Laporan Tindakan Neutral Karbon 2022, yang bermaksud bahawa ia telah menjadi syarikat domestik pertama yang menetapkan sasaran pengurangan pelepasan sifar bersih jangka panjang, dan selanjutnya menjelaskan jalan untuk mencapainya.

Lihat juga:Envision Group akan melabur AS $750 juta di Hubei Power Battery Plant

Pelaburan Sequoia China di Envision Digital bermula pada April 2019. Sebagai pelabur institusi pertama Envision Group, kedua-dua pihak mencapai perkongsian strategik pada peringkat awal. Pada bulan Mac 2021, kedua-dua pihak bersama-sama menubuhkan Dana Teknologi Neutral Karbon bernilai 10 bilion yuan (AS $1,49 bilion) untuk melabur dalam syarikat teknologi global dalam bidang neutral karbon.