Evergrande Automobile mengeluarkan pengumuman lewat malam mengenai pembayaran pembekal dan dana projek yang tertunda

Evergrande Automobile, juga dikenali sebagai China Evergrande New Energy Vehicle,Diumumkan di Bursa Saham Hong Kong pada malam JumaatSeperti yang diungkapkan dalam laporan sementara, dibatasi oleh kecairan yang buruk, pembayaran pembekal dan projek Evergrande Pension Valley dan kenderaan tenaga baru di bawah kumpulan telah ditangguhkan, dan beberapa projek ditangguhkan. Sehingga pengumuman itu, beberapa projek belum mencapai kemajuan yang signifikan dalam menyambung semula pekerjaan.

Pengumuman itu mengatakan bahawa Evergrande menghubungi pelabur strategik yang berpotensi dan berusaha menarik sumber dana baru. Sehingga tarikh pengumuman, Evergrande masih dalam proses usaha dan rundingan yang wajar.

Juga pada tarikh itu,EvergrandeTiada perjanjian sah yang ditandatangani dengan pelabur. Oleh itu, masih belum dapat dipastikan sama ada penjualan itu akan menjadi kenyataan.

Sekiranya tidak ada kemajuan dalam jangka pendek dalam pelaburan strategik yang disebutkan di atas atau penjualan aset berpotensi, Evergrande Group akan kekurangan lebih banyak modal. Keadaan ini tidak kondusif untuk operasi harian Kumpulan, gaji pekerja, perbelanjaan lain dan penyelidikan dan pembangunan NEVS. Kesan negatif yang ketara boleh menghalang pengeluaran besar-besaran NEVnya.

Evergrande Automobile juga mengakui kekurangan dana yang serius pada tarikh pengumuman. Di bawah tekanan kecairan yang lemah, Kumpulan telah menggantung pembayaran beberapa perbelanjaan harian dan bekalan syarikat berkaitan.

Laporan sementara memberi amaran mengenai risiko penutupan. Evergrande berkata kumpulan itu masih kekurangan wang tunai kerana pengeluaran besar-besaran kereta “Hengchi” memasuki peringkat akhir. Tanpa pelaburan modal dalam jangka pendek, jadual pengeluaran besar-besaran NEV mungkin ditangguhkan.

Harus diingat bahawa pada 24 September, harga saham Evergrande Automobile turun lebih dari 23%, harga saham terbaru adalah HK $2.23, dan nilai pasaran HK $21.785 bilion.

Setakat ini, harga saham Evergrande Automobile telah menjunam hampir 97% dari titik tertinggi HK $72.45 tahun ini. Di samping itu, nilai pasarannya telah menguap, jatuh dari 680 bilion yuan ($105 bilion) kepada 21.8 bilion yuan.

Lihat juga:China Evergrande Group mengadakan pertemuan khas larut malam, Ketua Xu Jiayin menekankan perlunya memenuhi tanggungjawab korporat

Menurut “Berita Ekonomi Harian”, Evergrande Automobile Group, yang telah menetap di Shenzhen selama empat tahun, dilaporkan telah kembali ke bandar berdaftar Guangzhou. Jika ya, Evergrande kini beribu pejabat di bandar yang berbeza dari Evergrande Group.

Seseorang yang dekat dengan Evergrande Automobile telah mengesahkan berita tersebut.

Walau bagaimanapun, sesetengah penganalisis percaya bahawa dengan mengambil kira banyak & nbsp Evergrande di Guangzhou; Kilang dan pejabat, penempatan semula hampir 1,000 pekerja ke Guangzhou dapat mengurangkan kos pejabat dan meningkatkan kecekapan kerja.