Evergrande Group menyiasat penebusan produk pelaburan oleh eksekutif dan memerlukan 6 eksekutif untuk mengembalikan dana dalam had masa

Pada masa ini, kekacauan yang berkaitan dengan pembayaran tertunggak produk pengurusan kekayaan Evergrande masih berterusan, dan ada keraguan besar mengenai pembayaran awal produk ini oleh beberapa eksekutif syarikat. Sebagai tindak balas kepada soalan,Evergrande akhirnya mengeluarkan pengumuman siasatan menyeluruh.

Pada awal pagi Sabtu, China Evergrande menegaskan bahawa beberapa pengurus telah menebus produk pengurusan kekayaan Evergrande terlebih dahulu. Kumpulan ini sangat mementingkannya dan kini memerlukan semua wang yang ditebus oleh enam pengurus untuk dikembalikan dalam had masa. Firma itu juga akan menghukum pengurus ini dengan teruk.

Menurut pengumuman itu, pada 1 Mei 2021, eksekutif kanan di atas pembantu presiden kumpulan industri Evergrande, pengurus besar syarikat wilayah di bawah kumpulan harta tanah, dan pengurus di atas timbalan pengurus besar Evergrande Wealth Management-sejumlah 44 orang memegang Evergrande Wealth Management 58 produk.

Dari 1 Mei hingga 7 September, di antara pengurus yang disebutkan di atas, 9 produk di bawah 8 orang biasanya tamat. Sembilan orang melanggan 13 produk pelaburan baru, dan enam orang menebus 12 produk pelaburan terlebih dahulu. Sehingga 8 September, 39 orang masih memiliki 50 produk Evergrande Wealth Management.

Pengumuman itu juga menyatakan bahawa kumpulan itu menghendaki Evergrande Wealth Management untuk mengikuti rancangan penebusan yang diumumkan dengan ketat untuk memastikan keadilan dan keadilan. Pada masa yang sama, pekerja peringkat menengah dan ke atas Evergrande Wealth Management diminta untuk melaksanakan tugas mereka dan terus memberikan perkhidmatan kepada pelanggan.

Perlu disebutkan bahawa pada malam 12 September, Du Liang, pengurus besar dan wakil sah Bahagian Pengurusan Kekayaan Evergrande, mengakui bahawa produk tersebut memang telah ditebus pada 31 Mei. Beliau menjelaskan bahawa penebusan awal dibuat kerana kecemasan keluarga.

Produk Pengurusan Kekayaan Evergrande adalah produk pengurusan aset yang dilancarkan oleh Evergrande Group. Menurut laman web rasmi firma itu, segmen perniagaan Evergrande Wealth Management terbahagi kepada dua kategori: perundingan pengurusan kekayaan dan pembiayaan masyarakat. Yang pertama menyediakan perkhidmatan perundingan pelaburan dan kewangan yang disesuaikan seperti pengurusan kekayaan mewah dan pelaburan ekuiti swasta untuk pelabur yang berkelayakan; Yang terakhir ini bergantung pada pemilik Evergrande Real Estate untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan pembiayaan masyarakat.

Sebelumnya, Xu Jiayin, Ketua Dewan Pengarah Evergrande Group, mengatakan pada pertemuan khusus itu, “Perusahaan memang menghadapi kesulitan yang belum pernah terjadi sebelumnya, tetapi kami akan dengan tegas memenuhi tanggungjawab kami, berusaha keras untuk menyambung semula pekerjaan dan menyerahkan bangunan, dan mencari cara untuk meneruskan operasi normal.”

Lihat juga:Ibu pejabat China Evergrande Shenzhen disekat oleh pelabur

Sejak awal tahun ini, saham Evergrande telah jatuh secara kolektif. Sehingga penutupan semalam, harga saham China Evergrande adalah HK $2.54, penurunan kumulatif 82.67% tahun ini, dan nilai pasarannya adalah HK $33.66 bilion (AS $4.325 bilion);Kenderaan Tenaga Baru EvergrandeHarga saham dilaporkan pada HK $2.98, yang telah jatuh sebanyak 90.13% tahun ini, dan nilai pasarannya adalah HK $29.11 bilion; Evergrande Property Services melaporkan harga saham HK $4.6, penurunan kumulatif 48.55% tahun ini.