FAW Jiefang dan Tencent Cloud mencapai perjanjian kerjasama strategik

Pada 11 Julai, FAW Jiefang Automobile Co., Ltd., anak syarikat kenderaan komersial FAW Group, memberi tumpuanPerjanjian Rangka Kerja Kerjasama StrategikBekerjasama dengan Tencent Cloud Computing (Beijing) Co., Ltd. dalam keselamatan maklumat automotif.

Perjanjian itu akan membolehkan kedua-dua pihak memanfaatkan kelebihan mereka dalam bidang masing-masing dan bergabung untuk membina kemampuan asas dalam keselamatan maklumat kenderaan, teknologi penyelidikan dan pengembangan produk, teknologi pengujian dan pengesahan, dan penyelidikan teknologi canggih. Berdasarkan sistem R&D FAW Jiefang yang komprehensif dan pasaran kenderaan komersial yang besar, dengan bantuan kelebihan utama Tencent dalam bidang keselamatan maklumat, ia dapat merealisasikan pengembangan dan pengeluaran dalam bidang keselamatan kenderaan.

FAW Jiefang ditubuhkan pada 18 Januari 2003. Ia adalah perusahaan pembuatan trak sederhana, berat dan ringan dan kereta penumpang yang dibangunkan berdasarkan perniagaan trak asal FAW Group, dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 310,000 kenderaan. Beribu pejabat di Kota Changchun, Provinsi Jilin, ia mempekerjakan hampir 24,800 orang.

Tencent telah lama melabur dalam pembinaan digital industri automotif. Pada masa ini, ia telah mencapai perjanjian dengan lebih daripada 40 syarikat kereta (seperti Mercedes-Benz, BMW, Audi) dalam bidang perjalanan pintar. Pada 11 Julai, Daimler Greater China Co., Ltd., anak syarikat Mercedes-Benz Group, dan Tencent Cloud menandatangani memorandum kerjasama untuk mempercepat simulasi dan pengujian teknologi pemanduan autonomi Mercedes-Benz menggunakan pengkomputeran awan, data besar dan teknologi AI. Pada masa yang sama dengan aplikasi, kerjasama strategik yang melibatkan bidang pemanduan autonomi peringkat tinggi dilancarkan.

Lihat juga:Tencent dan Mercedes-Benz bekerjasama dalam pemanduan autonomi

Zhong Xuedan, naib presiden Tencent Smart Transportation, mengatakan pada 24 Juni: “Sebagai penyokong industri automotif, Tencent akan terus memperdalam akses awan dan pencitraan sambil memberi tumpuan lebih kepada produk berasaskan platform dan melancarkan penyelesaian industri yang sesuai dengan keperluan industri. Sebagai infrastruktur digital teras. Pada masa yang sama, kami akan membina ekosistem yang lebih terbuka dan berinovasi bersama dengan rakan kongsi yang’paling faham’ dalam semua aspek industri automotif. “