Fova Energy melengkapkan pusingan pembiayaan benih +, mengumpulkan berjuta-juta dolar

Menurut media China 36kr, analisis data bateri dan platform membuat keputusan Fova Energy telah menaikkan berjuta-juta dolar dalam pembiayaan benih + pusingan Shunwei Capital. Dana akan digunakan terutamanya untuk pengembangan pasukan, pembangunan produk dan pengembangan pasaran.

Pada bulan Disember 2020, Fova Energy menerima pembiayaan benih sebanyak $1 juta dari Zhen Fund. Setakat ini, syarikat itu telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan dalam beberapa bulan.

Ditubuhkan pada tahun 2020, Fova Energy memberi tumpuan kepada ramalan kesihatan bateri jangka sederhana dan jangka panjang. Produk teras syarikat adalah platform pengurusan berasaskan AI yang menganalisis data kitaran hayat bateri untuk membantu menangani risiko kesihatan, meningkatkan keselamatan, dan meningkatkan hayat kerja bateri.

Peningkatan pembangunan kenderaan elektrik dan teknologi penyimpanan tenaga telah mewujudkan permintaan pasaran yang besar untuk bateri. Walau bagaimanapun, beberapa cabaran yang dihadapi oleh industri bateri termasuk kesukaran untuk meramalkan risiko keselamatan dan kitaran penyelidikan dan ujian yang panjang dan kos yang tinggi.

Miao Shi, Ketua Pegawai Eksekutif Fova Energy, memberitahu 36KR bahawa permintaan pelanggan untuk perkhidmatan bateri merangkumi banyak aspek, dari penyelidikan dan pengembangan bateri, pengeluaran hingga selepas penjualan, dan kitar semula.

Semasa fasa penyelidikan dan pengeluaran, kilang bateri berusaha untuk memendekkan masa ujian gelung sel bateri dan meramalkan hayat kerja mereka untuk mempercepatkan proses pelancaran dan mengurangkan kos. Sebagai tindak balas kepada permintaan ini, Fova Energy dapat meramalkan kehidupan kerja bateri dengan berkesan melalui sejumlah kecil data ujian, dan menyediakan strategi klasifikasi bateri yang lebih tepat untuk menyaring bateri berkualiti rendah sebelum penjualan. Dalam fasa selepas jualan, perkhidmatan jaminan keselamatan sangat penting untuk kedua-dua kilang bateri dan pelanggan. Oleh itu, Fova Energy meramalkan kesihatan jangka sederhana dan jangka panjang bateri berdasarkan data bateri yang digunakan.

Satu lagi kejayaan teknologi yang dicapai oleh Fova Energy adalah kemampuan untuk meramalkan jangka hayat bateri dan risiko kesihatan dalam senario industri yang ditandai dengan pelbagai faktor yang tidak terkawal. Terhad oleh keperluan aplikasi praktikal, maklumat yang tidak mencukupi diperolehi dalam senario perindustrian. Sebagai tindak balas, platform pengurusan berasaskan AI Fova Energy mengekstrak maklumat tersembunyi dan mengesan kelainan.

Kesan AI dalam senario industri sangat bergantung pada jumlah data yang terkumpul oleh platform. Sebahagian daripada data yang kini disimpan oleh Fova Energy adalah data kemalangan mentah pengeluar, dan sebahagian lagi dikumpulkan oleh syarikat dengan kerjasama pelanggan.

Lihat juga:Tesla melancarkan penyelesaian bateri baru pada Battery Day, meningkatkan jarak pelayaran sebanyak 16%

Fova Energy menganjurkan pasukan dengan pengalaman luas dalam bidang tenaga, kecerdasan buatan dan bateri. Anggota teras Fova berasal dari MIT, termasuk profesor dalam pasukan perunding syarikat, eksekutif tenaga, dan pakar lain.

Miao Shi mendedahkan bahawa produk komersial FOVA sedang diuji secara dalaman dan dijangka akan dikeluarkan secara rasmi pada pertengahan 2021. Selain itu, syarikat itu berhasrat untuk menjalankan pemasaran berskala besar pada separuh kedua tahun ini.