Fungsi Memandu Berbantu Pintar Lanjutan Huawei Memulakan Perjalanan Percubaan

Versi HI baru Arcfox Alpha S baru-baru ini memulakan fasa ujian. Berkat penyelesaian kereta pintar HI Huawei, model ini menyokong bantuan pemanduan pintar berkelajuan tinggi dan tahap tinggi di jalan bandar,36krDilaporkan pada 27 Julai.

Seorang kakitangan Huawei mengatakan bahawa Arcfox dijangka mendorong fungsi pemanduan pintar Huawei kepada pengguna pada akhir tahun ini atau awal tahun depan. Versi berkelajuan tinggi yang menyokong fungsi canggih akan lebih pantas daripada versi jalan bandar. Di masa depan, lebuh raya di 8 bandar tingkat kedua termasuk Beijing, Shanghai, Guangzhou, dan Shenzhen akan menjadi yang pertama menggunakan fungsi ini.

Versi HI baru Arcfox Alpha S terbahagi kepada dua versi, masing-masing berharga 397,900 yuan (58,931,56 dolar AS) dan 429,900 yuan (63,670,97). Ini adalah kereta pertama yang dilengkapi dengan penyelesaian kereta pintar HI Huawei dan OS Harmony.

Kereta ini dilengkapi dengan platform pengkomputeran pemanduan pintar Huawei, peta berketepatan tinggi dan 34 sensor, termasuk 3 lidar, 6 radar gelombang milimeter, 13 kamera, dan 12 radar ultrasonik, yang dapat memberikan kecerdasan di lebuh raya, jalan bandar, tempat letak kereta, dll. Bantuan memandu.

Semasa perjalanan ujian sejauh 23 kilometer, jalan sejauh 14 kilometer menyokong fungsi bantuan memandu pintar. Dalam pautan perubahan lorong automatik, apabila kelajuan kenderaan melebihi 60 km/j, jika kenderaan menentukan bahawa lorong dapat diubah, ia akan mengesahkan perubahan lorong kepada pemandu, dan sistem akan mengubah lorong dengan sendirinya setelah mendapat izin pemandu. Tiada pengesahan pemandu diperlukan apabila kelajuan kenderaan di bawah 60 km/j.

Sebagai tambahan, versi HI baru Arcfox Alpha S mempunyai fungsi seperti kawalan suara, induksi, dan pembayaran. Pada masa ini, kereta ini dilengkapi dengan 38 aplikasi dan akan terus meningkat pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, dalam perjalanan ujian, keupayaan interaksi suara Arcfox Alpha S tidak begitu lancar.

Lihat juga:Arcfox Alpha S Huawei HI Edition EV Dihantar Secara Rasmi

Arcfox Alpha S, yang dilengkapi dengan penyelesaian kereta pintar HI Huawei dan Harmony OS, akan bersaing sengit dengan rakan sebayanya.

Sebelum ini, Xiaopeng Motors telah menyatakan bahawa ia akan melancarkan NGP (Navigation Guided Pilot) untuk pemanduan pintar di jalan bandar pada akhir suku kedua tahun ini. NOP + (Pilot Navigation) untuk NIO ET7 berasaskan lidar akan dihantar pada suku ketiga tahun ini. Li Automobile juga menyatakan bahawa ia diharapkan dapat mencapai NOA bandar (navigasi memandu autonomi) pada tahun 2023-2024.