GAC AION mengatakan projek kenderaan dengan Huawei berterusan

23 Ogos,CaixinMenurut laporan itu, seseorang yang dekat dengan Huawei mendedahkan bahawa projek kerjasama antara Huawei dan GAC AION telah ditangguhkan, dan sekarang kedua-dua pihak hanya terlibat dalam pembekalan dan perolehan alat ganti. Jurucakap AION bertindak balasBerita Pembersihan“Ini tidak benar, dan projek kerjasama kami dengan Huawei berjalan seperti biasa.”

Pada bulan Julai tahun lalu, GAC Group mengumumkan bahawa ia telah bersetuju dengan anak syarikat milik penuhnya AION dan Huawei untuk melaksanakan projek automotif, yang mengakibatkan model AH8. Ini juga bermaksud bahawa Aon telah menjadi syarikat kereta ketiga yang mengesahkan penggunaan penyelesaian Huawei Inside setelah BAIC dan Changan.

Menurut perjanjian kerjasama strategik yang ditandatangani antara AION dan Huawei, kedua-dua pihak akan bersama-sama mengembangkan generasi baru platform digital kereta pintar berdasarkan platform casis GAC GEP3.0 dan Huawei CCA (Computing and Communication Architecture), dan dilengkapi dengan penyelesaian kereta pintar penuh Huawei.

Model AH8 adalah SUV elektrik tulen sederhana dan besar pertama yang dikembangkan bersama oleh kedua-dua pihak, dengan fungsi pemanduan autonomi L4. Projek ini mempunyai jumlah pelaburan sebanyak 788 juta yuan (AS $114.73 juta) dan dijadualkan untuk pengeluaran besar-besaran pada akhir 2023. Sumber pembiayaan projek telah diselaraskan oleh AION.

Walaupun AION menafikan khabar angin mengenai penggantungan kerjasama dengan Huawei, konflik antara kedua-dua pihak nampaknya dapat dikesan. Pada pertengahan bulan Ogos, Xiao Yong, wakil pengurus besar Aon, mengadu di forum persidangan, “Huawei adalah pembekal terkenal, dan harga produknya relatif tinggi dan tidak terkawal. Ketika kami ingin bekerjasama dengan Huawei, kami mendapati bahawa pada dasarnya tidak ada daya tawar.”

Xiao mengatakan bahawa GAC AION dan GAC Group akan melakukan penyelidikan bebas mengenai teknologi bateri pada langkah seterusnya dan membina kilang bateri mereka sendiri. Menurut rancangan itu, AION akan melakukan 30% penyelidikan dan pengembangan bebas di masa depan, dan 70% perolehan pasaran dan penyewaan koperasi yang lain.

Lihat juga:GAC AION membina stesen pertukaran kuasa pertama di Guangzhou

Terdapat tiga cara Huawei bekerjasama dengan syarikat automotif. Syarikat itu sering membekalkan rakan kongsi mereka, sambil menyediakan sistem operasi dalaman Huawei dan memberikannya akses kepada penyelesaian pilihan pintar.

Model Huawei Inside terutama menyediakan penyelesaian pemanduan automatik untuk syarikat automotif, yang dapat dibahagikan kepada konsol, operasi, bekalan kuasa dan beberapa sistem lain.

Seres kini merupakan satu-satunya syarikat automotif yang bekerjasama dengan Huawei menggunakan model Smart Selection. Produk ditakrifkan oleh Huawei, menggunakan bahagian Huawei, dan dijual melalui saluran Huawei. Kedua-dua pihak melancarkan AITO M5 danAITO M7Model pada akhir 2021 dan Julai tahun ini. Namun, Seres juga dikritik sebagai pengecoran Huawei.