GAC Group memasuki bidang kereta terbang

25 Julai,MasaMemetik orang dalam GAC Group, syarikat gergasi automotif China itu kini sedang membangunkan kereta terbang. Ini mewakili langkah penting untuk transformasi GAC sebagai syarikat kereta tradisional.

Zhang Fan, wakil dekan Pusat R&D GAC, mengatakan dalam wawancara dengan Times Finance bahawa GAC adalah syarikat besar yang bertekad untuk menjadi syarikat automotif bertaraf dunia dan pasti akan mengikuti trend pembangunan kenderaan. “Pusat ini menawarkan pelbagai teknologi perjalanan masa depan dan melakukan penyelidikan mengenai pelbagai senario perjalanan untuk mengesan trend,” kata Zhang.

Menurut laman web perekrutan China Liepin, Pusat R&D GAC merekrut jurutera dalam bidang yang berkaitan, termasuk jurutera reka bentuk struktur pesawat, jurutera reka bentuk gear pendaratan pesawat, jurutera pengukuran dan kawalan pesawat, dan jurutera simulasi kekuatan pesawat. Gaji bulanan berkisar antara 20,000 yuan hingga 40,000 yuan ($2,959-5,918).

Roland Berger meramalkan bahawa 3.000 kereta terbang akan beroperasi pada tahun 2025, ketika jumlahnya akan meningkat secara eksponensial. Menjelang 2050, hampir 100,000 kereta terbang akan digunakan di seluruh dunia. Morgan Stanley juga mengeluarkan buku biru mengenai topik ini, dengan mengatakan bahawa skala industri lalu lintas udara bandar global akan mencapai 1.5 trilion dolar AS pada tahun 2040.

Sepanjang dua tahun kebelakangan ini, banyak syarikat permulaan kereta terbang telah mendapat sokongan pasaran modal, dan TCab Tech, Volante, dan AutoFlight semuanya telah menyelesaikan pembiayaan berskala besar. Xiaopeng dan Geely adalah syarikat kereta terkenal dalam bidang kereta terbang. Xiaopeng Aeroht, sebuah syarikat kereta terbang yang dimiliki oleh Xiaopeng Motors, telah terlibat dalam bidang pesawat berawak pada tahun 2013. Sementara itu, Geely memperoleh Terrafugia, sebuah syarikat permulaan kereta terbang Amerika, pada tahun 2017.

Lihat juga:Kilang pengeluaran percubaan baru Xiaopeng Aeroht dibuka

China secara aktif mempromosikan pembangunan industri kereta terbang. Pada 24 Januari tahun ini, Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Sains dan Teknologi bersama-sama mengeluarkan dokumen untuk memperkuat penyelidikan mengenai sistem penghantaran kuasa kenderaan, pesawat awam, kapal dan peralatan lain, menyebarkan penyelidikan dan pengembangan kenderaan terbang, menerobos teknologi seperti integrasi lokomotif, dan pertukaran bebas antara penerbangan dan pemanduan darat.