GAC Group menubuhkan syarikat bateri penyelidikan dan pembangunan bebas

Syarikat kereta CinaGAC Group mengumumkan dua cadangan pentingPada 25 Ogos, termasuk penubuhan syarikat bateri bebas dan syarikat lain yang membolehkannya melabur untuk membina pangkalan pengeluaran bateri.

Saham syarikat bateri bebas dengan jumlah pelaburan 10.9 bilion yuan ($1.59 bilion) akan dipegang oleh GAC AION, GAC Automobile dan GAC Commercial, masing-masing memegang 51%, 40% dan 9%. Produk pertamanya dilaporkan menggunakan teknologi fosfat lithium ferrous bebas GAC Group untuk meningkatkan keselamatan keseluruhan pek bateri melalui pengoptimuman struktur dan mengurangkan jumlah dan kos bahagian.

Menurut rancangan itu, kilang bateri bebas akan memulakan pembinaan pada akhir tahun ini, dan barisan pengeluaran 26.8GWh akan siap pada tahun 2025. Pada peringkat awal, produk kilang akan menyokong syarikat GAC, walaupun pada peringkat kemudian, ia akan mengembangkan pasaran luar secara aktif.

Jumlah pelaburan pangkalan pengeluaran bateri yang dibina oleh Dawan Technology, sebuah syarikat pemegangan saham GAC Group, adalah 3.69 bilion yuan. Bengkel pengeluaran sel bateri baru, bengkel pek, pusat R&D dan ujian, bengkel pengeluaran percubaan, makmal keselamatan bateri, dan lain-lain, untuk menghasilkan sel bateri, modul dan sistem pek.

Lihat juga:GAC AION mengatakan projek kenderaan dengan Huawei berterusan

Pada tahun 2021, GAC Group melancarkan tiga teknologi bateri asli: bateri katod silikon span, pengecasan ultra pantas, dan keselamatan sistem bateri majalah. Tahun ini, generasi baru SmLFP berdasarkan teknologi mikrokristalin dilancarkan, memberikan arah baru untuk penyelesaian bateri kuasa.

Mengandalkan pencapaian saintifik dan teknologi bateri yang dikembangkan sendiri dan asas perindustrian yang kaya, GAC Group berharap dapat mempercepat proses perindustrian bateri bebas.