Gaji bulanan peniaga muda CICC melebihi AS $12K, menarik perhatian netizen China

Pada petang 28 Julai,Tangkapan skrin yang menunjukkan “pendapatan bulanan peniaga broker pasca 90-an sebanyak 82,500 yuan ($12,225)” menjadi viral di platform media sosial China.

Gambar menunjukkan bahawa seorang wanita menyiarkan pendapatan pasangannya dan gambar pasangan di Xiaohongshu, disertai dengan sijil pendapatan yang dikeluarkan oleh China International Capital Corporation, yang menunjukkan “pendapatan bulanan rata-rata 82,500 yuan.” Bersama-sama dengan bukti itu adalah teks: “Tahap pendapatan suami saya yang dilahirkan pada tahun 1993, jadi apakah ini dianggap sebagai harta perkahwinan?” Topik ini telah menyebabkan perbincangan yang hangat di kalangan orang ramai.

CICC adalah bank pelaburan usaha sama pertama di China, yang ditubuhkan pada tahun 1995. Penajanya ialah China Construction Bank, Morgan Stanley International, China National Investment Guarantee Corporation dan Singapore Government Investment Corporation.

MenurutCailian PressPada 29 Julai, kejadian itu telah menarik perhatian CICC, dan pekerja lelaki yang terlibat sedang dalam siasatan penangguhan. Sumber yang dekat dengan CICC memberi respons kepada media domestik dengan mengatakan bahawa kejadian itu juga berkaitan dengan Central Huijin Investment, syarikat induk CICC. Setelah mengetahui tentang hal itu pada malam 28 Julai, siasatan telah dilancarkan semalam.

Sumber yang disebutkan di atas yang dekat dengan CICC mengatakan, “Pampasan adalah topik yang sensitif, terutama untuk broker terkemuka. Di samping itu, latar belakang umum adalah bahawa panduan pihak berkuasa mengenai pembentukan sistem pampasan yang stabil untuk broker baru saja dikeluarkan. Ini jelas bukan perkara yang baik.”

Netizen Cina telah menyatakan pendapat yang berbeza mengenai perkara ini. Ada yang mengatakan bahawa melihat “isteri yang baik” menunjukkan bukti pendapatan CICC dengan gaji bulanan suaminya sebanyak 82,500, sambil melihat stok dan dana mereka yang hilang, mereka tidak dapat menahan diri daripada berfikir. Beberapa netizen juga berkomentar bahawa CICC adalah bank pelaburan teratas, dan bukan masalah besar bagi pekerja dengan prestasi yang baik untuk memperoleh pendapatan yang tinggi.

Perbincangan sedemikian bukan sahaja menjadikan CICC sebagai topik hangat di Internet, tetapi juga membawa penurunan mendadak dalam harga sahamnya. Sehingga penutupan 29 Julai, harga saham CICC turun 2.33% kepada 42.41 yuan sesaham, dengan kerugian nilai pasaran 4.9 bilion yuan (AS $725.5 juta).

Lihat juga:Leapmotor menyelesaikan pembiayaan 4.5 bilion yuan yang diketuai oleh CICC

Di samping itu, bukan hanya CICC yang terjejas oleh harga sahamnya, tetapi seluruh sektor pembrokeran jatuh tajam pada 29 Julai. Penyedia perkhidmatan maklumat kewangan Wind menunjukkan indeks pembrokeran turun 1.01%. Di antara 49 firma sekuriti tersenarai, kecuali Everbright Securities, Guoyuan Securities, Pacific Securities, dan Tianfeng Securities, syarikat sekuriti lain semuanya mengalami penurunan ke tahap yang berbeza-beza.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sementara pekerja broker “memamerkan kekayaan mereka” telah mencetuskan ribut pendapat umum di China, mereka juga telah menarik perhatian pihak berkuasa pengawalseliaan. Organisasi pengawalseliaan dan pengawalseliaan diri industri telah mengingatkan institusi mengenai topik gaji yang berkaitan. Penganalisis industri percaya bahawa pembetulan gaji broker mungkin bermula.