Gambar debut kenderaan elektrik tulen Atu Wenjie M5e

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat) mengeluarkanSenarai deklarasi produk automotif terkiniModel kenderaan elektrik tulen pertama Alto, M5e, dilancarkan. Kereta baru ini akan terus dilengkapi dengan kokpit pintar Huawei HarmonyOS. Richard Yu, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Consumer BG dan Ketua Pegawai Eksekutif Smart Car Solutions BU, sebelumnya mendedahkan bahawa kereta baru itu akan dilancarkan seawal September tahun ini dan dihantar pada bulan Oktober.

Lihat juga:Jenama automotif Huawei AITO dengan cepat mengembangkan saluran penjualan

Penampilan kereta baru mengikuti bentuk keseluruhan versi jarak jauh M5 semasa. Namun, sebagai model elektrik tulen, kereta baru ini menghilangkan gril depan dan dalaman, dan mengadopsi reka bentuk tertutup. Lubang udara yang luas di bawah muka depan dan dua deflector sisi, bagaimanapun, telah dikekalkan.

Panjang, lebar dan tinggi kereta baru masing-masing 4785 mm, 1930 mm dan 1620 mm, dan jarak roda 2880 mm. Bahagian belakang Aitu M5E pada dasarnya meneruskan reka bentuk semasa. Model baru menawarkan dua roda untuk dipilih dalam ukuran 255/45 R20 dan 255/50 R19.

Eto M5E akan tersedia dalam dua versi: motor tunggal pacuan roda belakang dan motor berkembar pacuan empat roda. Yang pertama mempunyai kuasa maksimum 200kW, manakala versi dwi-motor mempunyai kuasa maksimum 165kW dan 200kW. Model baru akan dilengkapi dengan bateri besi fosfat lithium.

Selain model ini, Richard Yu juga mengungkapkanSUV besar Aito seterusnya, M7, juga akan ditayangkan tahun ini. Model enam tempat duduk ini akan dilancarkan dari 20 hingga 29 Jun dan dihantar pada akhir bulan Julai.