Ganfeng Lithium dan SVOLT Mencapai Kerjasama Strategik

Ganfeng Lithium dan Pengilang Bateri Kuasa SVOLT, mengumumkan pada hari Rabu bahawa kedua-dua pihak telah menandatangani perjanjian kerangka kerja kerjasama strategik untuk melakukan kerjasama mendalam yang melibatkan sumber litium, bekalan dan penjualan garam litium, kitar semula bateri, dan pembinaan taman perindustrian.

Menurut perjanjian itu, kedua-dua pihak akan merancang projek taman perindustrian ekologi rantai bateri litium di Shangrao, Jiangxi, yang diketuai oleh SVOLT dan penyertaan tambahan oleh Ganfeng Lithium. Sejalan dengan itu, Swart telah mencapai kesepakatan kerangka kerja dengan Pemerintah Perbandaran Shangrao untuk menempatkan taman perindustrian, yang akan digunakan dari sisi tenaga, meliputi perusahaan tenaga baru dari sisi lombong hulu, hingga bateri litium, hingga penyimpanan tenaga dan aplikasi pasar lainnya.. Sebelum ini, Swater merancang untuk membina taman perindustrian pembuatan pintar dan taman perindustrian sifar karbon di Changzhou, Jiangsu dan Dazhou, Sichuan.

Sejak tahun lalu, harga produk garam litium hulu seperti litium karbonat telah meningkat dengan mendadak kerana kekurangan bekalan.Harga pada Q1 tahun ini melebihi 500,000 yuan/tan (74,685 dolar AS/tan). Di bawah tekanan kos ini, keuntungan syarikat pertengahan dan hilir yang diwakili oleh bateri kuasa berada di bawah tekanan, yang telah mencetuskan perbincangan hangat dalam industri mengenai ekologi rantaian bekalan bateri litium.

Sebagai pembekal garam litium utama di dunia, Ganfeng Lithium mempunyai pelanggan seperti Tesla, LG Chemical, BMW, dan Umicore. Kapasiti pengeluaran yang dirancang adalah 43,000 tan/tahun untuk litium karbonat, 81,000 tan/tahun untuk litium hidroksida, dan 2,150 tan/tahun untuk litium logam. Pada masa ini, terdapat susun atur kapasiti pengeluaran di Xinyu, Ningdu, Shangrao dan tempat-tempat lain.

SVOLT dikembangkan dari sel bateri Great Wall Motors, dengan sasaran kapasiti global 600GWh dan sasaran pangsa pasar 25% pada tahun 2025. Kapasiti terpasang Q1 tahun ini adalah 1.3GWh, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 137.5%, dan bahagian pasaran global adalah 1.3%.

Lihat juga:Swater menubuhkan pusat R&D Shanghai untuk menyokong pengembangan pembuatan pintar

Selain pembekalan dan penjualan sumber litium, kerjasama strategik antara kedua-dua pihak juga meliputi bidang kitar semula bateri kuasa. Pada pandangan Ganfeng Lithium, kitar semula litium menguntungkan dan dapat dikembangkan dalam jangka panjang.Perusahaan ini juga mempercepat susun aturnya dalam rangkaian kitar semula dan segmen perniagaan.