Geely berharap dapat memasuki pasaran kenderaan elektrik mewah China dengan syarikat permulaan Zeekr

Geely, pembuat kenderaan China yang terkenal, melancarkan jenama kereta elektrik mewahnya Zeekr pada hari Khamis dengan model baru yang akan bersaing dengan sekumpulan kenderaan elektrik baru, dari Tesla AS hingga pesaing tempatan Neo, untuk bahagian atas pasaran kereta elektrik terbesar di dunia.

Sedan empat pintu Zeekr 001 didasarkan pada platform seni bina pengalaman lestari sumber terbuka Geely yang dilancarkan akhir tahun lalu dan dikatakan mempunyai jarak pelayaran sejauh 710 kilometer. Setelah menerima subsidi kerajaan, harga permulaan Zeekr001 adalah 281,000 yuan ($43,047), sementara Tesla Model 3 buatan Shanghai adalah 249,900 yuan ($38,284).

Direka di Geely Gothenburg, Sweden, kereta berkuasa bateri juga menyediakan penggantungan udara yang secara automatik boleh menyesuaikan pelepasan tanah dan pintu automatik tanpa bingkai yang indah, South China Morning PostDilaporIa menggunakan sistem bateri yang boleh bertahan sehingga dua juta kilometer.

Ia mengambil masa empat tahun untuk membina sedan Zeekr 001 yang pertama. Bulan lalu, syarikat induk Geely Automobile, Zhejiang Geely Holding Group dan Geely Automobile mengumumkan bahawa mereka akan bersama-sama menyuntik 2 bilion yuan ($307 juta) ke dalam jenama premium ini. Ketua Pegawai Eksekutif Zeekr An Conghui berkata pada majlis pelancaran pada hari Khamis bahawa usaha sama itu merancang untuk melepaskan dua model baru setiap tahun selama tiga tahun akan datang.

Flynn Chen, naib presiden Zeekr, mengatakan jenama mewah yang berfokus pada prestasi akan meneroka kaedah penjualan dan pemasaran yang inovatif, termasuk membenarkan pelanggan melanggan hak kereta dan secara kolektif menawarkan 4.9 peratus ekuiti syarikat kepada pembeli kereta, Reuters & NBSP;DilaporZeekr akan menggunakan model jualan langsung untuk menguruskan harga dan inventori, tambah Chen. Zeekr merancang untuk membuka lebih daripada seratus kedai tahun ini.

Ditubuhkan oleh jutawan Li Shufu pada tahun 1996, Geely Automobile memiliki jenama kereta Sweden Volvo Cars, jenama sukan dan perlumbaan British Lotus, dan memegang 9.7% kepentingan dalam pembuat Mercedes-Benz Daimler. Syarikat yang berpangkalan di Hangzhou adalah pembuat kereta tradisional jenama tempatan terbesar di China dan telah menunjukkan cita-cita yang kukuh untuk menjadi pemimpin dalam sektor kenderaan elektrik China yang penuh sesak. Baru-baru ini, Google bekerjasama dengan gergasi pencarian Cina Baidu untuk menubuhkan sebuah syarikat kenderaan elektrik bebas dan bekerjasama dengan Tencent untuk membangunkan teknologi memandu autonomi.

Lihat juga:Lotus Automobile Geely berusaha mengumpulkan $1 bilion untuk memasuki pasaran kenderaan elektrik China

Tahun lepas, China menyampaikan 1.17 juta kenderaan tenaga baru, termasuk kenderaan elektrik tulen, kenderaan hibrid plug-in dan kenderaan sel bahan api. Firma penyelidikan Canalys meramalkan bahawa pada tahun 2021, jualan kenderaan elektrik China mungkin mencapai 1.9 juta unit, peningkatan 51% tahun ke tahun, dan pertumbuhan kenderaan elektrik di pasaran kereta keseluruhan China akan mencapai 9%.  

Kepentingan pelabur dalam saham berkaitan kenderaan elektrik telah mendorong harga saham syarikat seperti Tesla, Xpeng dan Nio ke tahap yang sangat tinggi. Jumaat lepas, harga saham Geely yang disenaraikan di Hong Kong melonjak 8% untuk ditutup pada HK $22.25 ($2.86).