Geely Holdings dikhabarkan akan menghasilkan telefon bimbit, mendirikan pejabat di Wuhan dan Shanghai

Menurut laporan “Financial Automobile”, Li Shufu, ketua Geely Holdings,Bertekad untuk menghasilkan telefon bimbit. Menurut laporan media, projek itu sedang berjalan dengan pesat dan Geely telah mula merekrut kakitangan untuk usaha baru.

Sumber memberitahu Financial Car bahawa Li Shufu memang bersedia untuk memasuki industri telefon bimbit. Syarikat itu akan menubuhkan beberapa pejabat di China, termasuk Wuhan dan Shanghai, dan boleh mengembangkan operasinya ke luar negara.

Geely telah menggunakan sambungan pintar antara kereta dan telefon bimbit. Ditubuhkan pada tahun 2016 oleh Li Shufu dan pengusaha China Shen Ziyu,ECARX adalah pembangun produk yang beroperasi secara bebasSeperti chipset kereta, kokpit pintar dan penyelesaian pemanduan, selain peta definisi tinggi. Pada sidang media pada tahun 2018, ECARX mengemukakan visinya sendiri untuk kereta pintar: Berdasarkan perkhidmatan awan dalam talian global, telefon bimbit dan kereta dapat mengenali dan berkongsi data antara satu sama lain melalui akaun yang sama. Sehingga Ogos tahun ini, ECARX juga menggunakan Galaxy OS, sistem operasi dalam kereta, pada model Geely’s Xingyue L.

Lihat juga:Geely akan mengeluarkan kereta konsep yang menyokong sumber tenaga baru yang berbeza tahun ini

Pada 6 September, Geely Holdings mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa penjualan kenderaan pada bulan Ogos adalah 88.348, penurunan 22% dari tempoh yang sama tahun lalu dan penurunan sekitar 11% dari bulan Julai. Pada bulan Ogos, eksport kenderaannya turun sekitar 2 peratus tahun ke tahun kepada 6,225. Jumlah jualannya di pasaran China adalah 82,123, turun 23% dari tempoh yang sama tahun lepas.