Geely menarik balik lebih daripada 120,000 kenderaan di China pada bulan Julai

Menurut laporan media domestik, pada bulan Julai, China menarik balik lebih daripada 386,100 kenderaan, termasuk model popularSurat khabarBerdasarkan statistik yang ada, 10 jenama dan 14 syarikat automotif telah mengeluarkan 16 notis penarikan balik melalui Pentadbiran Negeri China untuk Peraturan Pasar, yang melibatkan 42 model kenderaan. Jumlahnya jauh lebih tinggi daripada jumlah sekitar 230,000 kenderaan pada bulan Mei dan Jun.

Emgrand GS (Kredit gambar: zjqczc.com)

Dari segi jenama dan model tertentu, Geely mengingatkan jumlah kereta terbesar, berjumlah lebih dari 120,000, yang melibatkan Emgrand GS, Emgrand GL dan Boyue 2019. Antaranya, jumlah penarikan balik kereta Boyue 2019 yang dihasilkan dari 22 Disember 2019 hingga 29 Jun 2021 adalah setinggi 94,087. Sebab penarikan balik adalah bahawa mereka tidak mempunyai ciri peringatan “penutup enjin tidak ditutup”. Geely mengatakan bahawa ia akan memasang suis isyarat penutup ruang enjin dan abah pendawaian untuk kenderaan yang terlibat secara percuma, dan melaksanakan fungsi segera pada papan pemuka kenderaan untuk menghilangkan bahaya keselamatan yang berpotensi.

2022 Boyue (sumber gambar: Geely)

Pada bulan Julai, 112,421 kenderaan tenaga baru ditarik balik, merangkumi hampir 30% daripada jumlah keseluruhan. Ini dapat dilihat dari peningkatan jumlah penarikan kenderaan tenaga baru bahawa ia masih dalam tahap pengembangan teknologi yang relatif awal, sementara di sisi lain, popularitinya terus meningkat.

Lihat juga:BYD menarik balik lebih daripada 50,000 model laris

Ford, BYD, BMW, Kia, dan Maserati semuanya mengumumkan penarikan balik beberapa model kenderaan tenaga baru mereka. Antaranya, BYD, BMW, dan Kia semuanya mengingatkan model hibrid plug-in, dan Ford mengingatkan model elektrik tulen. Maserati mengingatkan model hibrid ringan 48V.

Sebab-sebab penarikan balik berbeza-beza. Ford mengingatkan model Mustang Mach-E kerana perisian modul kawalan powertrain dan perisian modul kawalan bateri. Masalah dengan BYD Tang DM ialah terdapat risiko kemasukan air ke dalam palet pek bateri kuasa. Kurungan berus di bahagian belakang starter mempunyai kecacatan reka bentuk pada model hibrid plug-in BMW 5 Series dan BMW 7 Series. Reka bentuk data ECU yang tidak masuk akal yang boleh menyebabkan pelepasan tidak sesuai menyebabkan Kia menarik balik model plug-in K3. Bahaya tersembunyi Maserati Geberit dan Levante terletak pada bolt penahan bateri 48V.