Geely merancang projek kenderaan tenaga baru di Haikou

Zon pembangunan perindustrian berteknologi tinggi di Haikou, Wilayah Hainan, China menandatangani perjanjian kerjasama dengan Geely Commercial Vehicle Group pada hari Rabu,Merancang dan membina projek kenderaan tenaga baru di kawasan tersebut.

Perjanjian ini merupakan langkah penting yang diambil oleh Geely Commercial Vehicle Group untuk mendukung Provinsi Hainan dalam mencapai tujuan menggunakan kenderaan tenaga baru di seluruh pulau pada tahun 2030. Provinsi Hainan adalah yang pertama mengusulkan jadwal untuk “larangan penjualan kendaraan bahan bakar” sebelum 2030, dan juga merupakan ekonomi pulau pertama di dunia yang mengusulkan strategi pengembangan kendaraan energi bersih.

Projek ini akan melibatkan pengecasan kenderaan, penggantian bateri dan perkhidmatan operasi. Ia juga akan memberi impak kepada wilayah Guangdong dan Guangxi yang berdekatan dan pasaran luar negara seperti Asia Tenggara.

Menurut perjanjian itu, kerjasama tersebut merangkumi pelbagai bidang seperti kenderaan tenaga baru, pengubahsuaian dan pembuatan kenderaan import mewah, industri hijau, pelancongan dan budaya motosikal, penerbangan, aeroangkasa komersial, dan integrasi produksi dan pendidikan.

Lihat juga:Syarikat bateri kenderaan elektrik China Gedi Hi-Tech menandatangani perjanjian dengan jabatan kenderaan komersial Geely

Geely Holding Group menubuhkan Geely Commercial Vehicle Group pada tahun 2014. Pada tahun 2016, ia secara rasmi melancarkan jenama kenderaan komersial tenaga baru bernama Farison Automobile. Anak syarikat ini merangkumi lima barisan produk: trak berat, trak ringan, trak kecil, LCV dan kereta penumpang.